Parižani zauzeli Bastilju, počela Francuska revolucija

Parižani su 1789 godine zauzeli i razorili zloglasnu tvrđavu i zatvor Bastilju. Danas je na mestu Bastilje zasađen park, a današnji dan uzima se kao početak Francuske revolucije i u Francuskoj se slavi kao državni praznik.

U Sarajevu je 1902 godine, radi širenja prosvete, srpske nacionalne svesti i privrednog jačanja Srba u Bosni i Hercegovini, osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“, koje je imalo veliki broj članova i donatora i raspolagalo znatnom imovinom. Zahvaljujući potpori „Prosvjete“, prve generacije srpskih đaka i studenata iz BiH masovnije su počele da se školuju prema tadašnjim evropskim standardima. Društvo je otvorilo veliki broj čitaonica, štampalo niz popularnih knjiga radi prosvećivanja naroda, a u Sarajevu je otvorilo veliku Centralnu biblioteku. U „Prosvjeti“ su bili aktivni mnogi značajni Srbi iz BiH, uključujući Aleksu Šantića, Petra Kočića, Vasilja i Šćepana Grđića, Đorđa Pejanovića, Pera Slijepčevića. „Prosvjetu“ su zabranjivale austrougarske vlasti, ustaška Nezavisna Država Hrvatska, ali i jugoslovenske vlasti 1949.

Rođen je 1918 godine Ingmar Bergman, švedski pozorišni i filmski reditelj. Tretirao je etičke probleme savremnog čoveka s prefinjenim lirizmom i realizmom koji je često prerastao i u halucinantne stilizacije. Dobio je brojne nagrade na filmskim festivalima. Najznačajnija ostvarenja: „Ona je igrala samo jedno leto“, „Žena bez lica“, „Eva“, „Divlje jagode“, „Sedmi pečat“, „Tišina“…

Predsedništvo SFRJ 1991 godine većinom glasova donelo je odluku o izmeštanju jedinica JNA s teritorije pobunjene republike Slovenije u druge republike.

Savezna skupština je 1992 godine za prvog premijera Savezne Republike Jugoslavije izabrala američkog biznismena srpskog porekla – Milana Panića.

Post Author: Milan

Ostavi komentar