Ozvaničena saradnja između Grada Kragujevca i Ambasade Francuske u Srbiji

Saradnja između Grada Kragujevca i Ambasade Francuske u Srbiji ozvaničena je danas potpisivanjem Konvencije o saradnji. U ime Ambasade Francuske u Srbiji, Konvenciju je potpisao Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji koji je tim povodom boravio u Kragujevcu i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i grad Kragujevac istakli su na ovaj način zajedničku želju za razvijanjem novih partnerstava između Kragujevca i Francuske posebno u oblasti kulture, obrazovanja ali i urbanog i održivog razvoja.

Postoji veliki broj oblasti saradnje između Kragujevca i Francuske kao što su obrazovanje, kultura, univerzitetska saradnja, istraživanje. Grad Kragujevac je dobitnik nagrade Ekoopština u okviru programa koji pospešuje saradnju između francuskih gradova i gradova u Srbiji. Danas smo u Kragujevcu potpisali sporazum kojim ćemo ojačati ovu saradnju i proširiti je u oblasti kulture. Volja postoji sa obe strane i na nama je da je ostvarimo – kazao je Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada istakao je da je ovaj sporazum još jedna od dobrih stvari koja se dešava u našoj saradnji sa Francuskom i našim pobratimskim gradom Sirenom.U Kragujevcu uspešno posluje francuska kompanija Trigano koja zapošljava oko 300 ljudi, a saradnja grada Kragujevca sa Francuskom beleži suficit tokom prošle godine.

Program pod nazivom Volim francuski već se uspešno sprovodi u tri škole u našem gradu. Imamo dosta toga što možemo da ponudimo kada je kulturna scena u pitanju. Naši ansambli, orkestri, Knjaževsko-srpski teatar, umetničke galerije, sve je to nešto što na ovaj način želimo da predstavimo francuskom narodu i francuskim lokalnim samoupravama, a takođe smo raspoloženi da i francuski umetnici budu naši gosti.

Ono što je predloženo na ovom sastanku je da već tokom aprila ili maja meseca organizujemo Dane francuske kulture u Kragujevcu i na taj način promovišemo francusku kulturu i prijateljstvo koje traje više od 50 godina između Grada Kragujevca i pobratimskog grada Sirena – kazao je Petrašinović.

Prijemu koji je predsednik Skupštine grada, Mroslav Petrašinović priredio za ambasadora Francuske, prisustvovali su i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Fransoa-Gzavije Kovandi, ataše za kulturnu saradnju.

Međunarodna saradnja je važan segment u sprovođenju kulturne politike koju vodimo. Na ovaj način stvoreni su preduslovi da preko Francuskog instituta ostvarujemo saradnju sa Ambasadom Francuske. Te aktivnosti se odnose na realizaciju programskih aktivnosti u gradu Kragujevcu kao što su gostovanja i razmene umetnika.

U narednom periodu ću razgovarati sa direktorima institucija kulture u gradu kako bismo zajednički oformili predloge programskih aktivnosti koje bi bile interesantne i kragujevačkoj publici ali i publici u Francuskoj – kazao je Bjeletić.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar