Otvoreno Narodno pozorište, osnovan Abrašević

Na današnji dan, 30. oktobra 1869. godine, izvođenjem alegorijske slike Đorđa Miletića „Posmrtna slava kneza Mihaila“, u Beogradu otvorena nova zgrada Narodnog pozorišta, izgrađena po projektu Aleksandra Bugarskog. Gradnja je počela 1851. na Zelenom Vencu, ali su radovi obustavljeni zbog nepogodnog terena i novčanih poteškoća. Tek 1868, posle gostovanja novosadskog pozorišta, knez Mihailo Obrenović je doneo odluku o podizanju zgrade pozorišta na placu kod Stambol-kapije.

Četiri decenije kasnije, 30. oktobra 1905. u Beogradu je osnovano Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“, nazvano po srpskom piscu Kosti Abraševiću. Istoimena društva su osnovana i u drugim gradovima, ali je njihov rad zabranjen u vreme Šestojanuarske diktature 1929.

Na osnovu sporazuma predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO, od 30. oktobra 1998., avioni NATO počeli misiju nadgledanja vazdušnog prostora Kosova pod nazivom „Orlovo oko“.

Londonski klub poverilaca 30. oktobra 2001. godine smanjio je Jugoslaviji dug za 600 miliona dolara, sa 2,8 na 2,2 milijarde.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar