Otvorena Univerzitetska biblioteka u Beogradu

Na današnji dan, 24 maja 1543 umro poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema i osnivač moderne astronomije, autor dela „Kruženje nebeskih tela“. Svojim naučnim delom, koje predstavlja jednu od najvećih prekretnica u istoriji nauke, stvorio osnov za velika otkrića Johanesa Keplera i Isaka Njutna

Rođen Francuski lekar i novinar Žan Pol Mara, jedan od vođa Francuske revolucije, predvodnik “montanjara” i jedan od organizatora ustanka u maju 1793, kojim je zbačena vladavina “žirondinaca”, rođen 24 maja 1743. U julu iste godine ubila ga Šarlot Kordej, koja je četiri dana kasnije gijotinirana.

Pronalazač telegrafa Semjuel Morze 24 maja 1844 poslao prvu telegrafsku poruku na udaljenost od 65 kilometara, iz Vašingtona u Baltimor, koja je glasila: „Šta je to Bog uradio?“.

Bruklinski most koji je povezao Menhetn s Bruklinom u Njujorku, otvoren 24 maja 1883.

Srpski arhitekta Branislav Kojić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti, projektant Umetničkog paviljona na Kalemegdanu, rođen 24 maja 1899.

Univerzitetska biblioteka u Beogradu otvorena je 24 maja 1926. To je prva zgrada u Srbiji napravljena namenski za biblioteku izgrađena uz pomoć Karnegijeve zadužbine. Naziv Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dobila 1946.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar