Otvorena prva fabrika u MIND parku

U industrijskom kompleksu „MIND park“ u Sobovici otvorena je prva fabrika, „AMM“, koja posluje u okviru MIND grupe.

Vrpcu su presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije MIND Real Estate Bratislav Milanović, a svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Fabrika se prostire na oko 8.000 kvadratnih metara a i u njoj će se proizvoditi delovi za šinska vozila.Fabrika zapošljava 180 radnika.

U sklopu Parka, koji se prostire na 150 hektara, u toku je izgradnja industrijske zone gde će, sem fabrika, biti smeštene sve potrebne službe poput vrtića, doma zdravlja…

U okviru industrijske zone naredne godine biće otvorena i proizvodna hala nemačkog „Simensa“ koji od februara posluje u Kragujevcu.Procena je da će biti puštena u rad u julu mesecu.

MIND park će, prema očekivanju investitora MIND Real Estate, vratiti Kragujevcu poziciju glavnog industrijskog centra Srbije.

Industrijski kompleks MIND Park, proglašen od strane Vlade Republike Srbije kao projekat od nacionalnog značaja, obezbediće i kapacitete za razvoj inovativnih rešenja, ne samo u industriji šinskih vozila, već i drugih industrijskih grana visokih tehnologija.

Investitor kompleksa je kompanija MIND Real Estate vlasništvu Bratislava Milanovića.

Milanović je na otvaranju kazao da je plan da do kraja 2019. godine u industrijskom kompleksu bude 60.000 kvadratnih metara, što je duplo više nego što se trenutno gradi.

Kazao je da će Simens napraviti prvi tramvaj sledeće godine.

On je naveo da postoji više od 50 upita zainteresovanih za dolazak u taj kompleks iz celog sveta.

„Pokušavamo da uradimo vrhunsku selekciju kompanija koje će da donesu i tehnologiju, tako da pregovaramo sa osam kompanija i ugovore očekujemo početkom godine“, naveo je Milanović.

„Znate da ja ne volim da se gađam sa nekim brojkama, ali znajući proges ovog projekta, mogu da kažem da ćemo morati više od 1.000 ljudi da osposobimo da na leto nađu svoje zaposlenje ovde“, kazao je Milanović.

U sklopu parka, u toku je izgradnja industrijske zone, gde će, sem fabrika za obradu i izradu delova karoserije, biti smeštene i sve potrebne službe za podršku, uključujući lakirnicu, nabavku, logistiku, ljudske resurse, IT, kao i javnih službi, što će prema rečima investitora, omogućiti da se ceo lanac proizvodnje do finalnog proizvoda odvija na istoj lokaciji.

Planirana je i poslovna zona, na površini od oko 15 hektara Parka.

Ova zona obuhvataće Upravnu zgradu i objekte sa razvojno-istraživačkim potencijalima, kao što su naučno-tehnološki park, institut, edukacioni centar i prostor za startup kompanije.

Planirana je i izgradnja polikliničko-dijagnostičkog centra sa najsavremonijom „Siemens“ opremom, kao i propratnih sadržaja uključujući kantinu, dečije obdanište i sportski centar.

 

Izvor : B92, Tanjug

Post Author: Milan

Ostavi komentar