Otvorena Književna zona

U Pešačkoj zoni, u organizaciji Šumadija sajma, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Ustanove kulture „Koraci“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, otvoren je sajam knjiga. „Književnu zonu“ otvorila je slikarka Ana Petrović.

Kragujevac volim kao vazduh, vodu, hranu i knjigu, rekla je u svojim stihovima kojima je zvanično otvorila Sajam, Ana Petrović, slikarka. Moj grad je moja inspiracija i veliko zadovoljstvo je da kulturu ’’na noge’’ donesem Kragujevčanima a moja borba je tek počela. Smatram da bi ovakve manifestacije trebalo da se prošire na sve oblasti kulture, da zađe u sve delove grada i sve zaseoke kako bismo podsetili ljude da su sve ovo nekada voleli, samo da su se sada malo uspavali, rekla je Ana Petrović.

Grad Kragujevac uvek stoji iza Šumadija sajma i kao osnivač i kao podrška. Mislim da je Sajam knjiga pravi način da Kragujevčanima približimo i učinimo im dostupnim i književnike i književnu ponudu u njihovom gradu, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Za dalji razvoj Kragujevca veoma je važna i informatička pismenost jer predstavlja deo kulture i pismenosti svakog pojedinca danas. U prilog tome govori i jučerašnji događaj i poseta predstavnika kompanije Oracle i premijerke Srbije. To je nešto što moramo da negujemo ugledajući se na naše prethodnike, da radimo na pismenosti, u ovom veku digitalne pismenosti, i kao društvo očuvamo taj duh.

Praznik knjige, praznik za zaljubljenike u pisanu reč, grad Kragujevac organizuje a dominantan razlog sadržan je u očuvanju kulturnog identiteta i poštovanju relevantnih istorijskih činjenica koje su zauvek promenile istorijski tok grada Kragujevca. Umovi tog doba iznedrili su knjaževsko-srpsku knjigopečatnju, prvu štampariju, prvu biblioteku, prve novine i kragujevačko čitalište, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. On je istakao da je grad Kragujevac izgradio kontinuitet pružajući podršku kragujevačkim autorima a takav novouspostavljeni obrazac delovanja jedinstven je na teritoriji naše zemlje što kulturnu scenu Kragujevca čini diferentnom u odnosu na ostale gradove. U prethodnom periodu grad je podržao štampanje stotinak novih naslova kragujevačkih autora, dodao je Bjeletić. Uprkos činjenici da živimo u eri digitalnih tehnologija i novim planetarnim pravcima koji su zaživeli i predstavljaju svakodnevnicu, Sajam knjiga je prilika da snagom pisane reči i one čitalačke publike odgovorimo na takvu vrstu izazova. Zato Književnu zonu možemo posmatrati kao zonu uživanja, divljenja ali i udruživanja u odbrani od izazova digitalnih tehnologija. Prateći savremene tokove, Narodna biblioteka Vuk Karadžić, prva je ustanova u našoj zemlji koja je uspela da kreira program digitalnog izdavanja knjiga, podsetio je on, zahvalio se izlagačima i poželeo uspešne sajamske dane.

Ceremonija otvaranja započela je svečanom besedom Dejana Aleksića , a u muzičkom delu programa nastupili su umetnici “Muzičkog centra”.

Ove godine više od dvadeset izlagača na sajmu predstaviće svoja izdanja među kojima Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, Evoluta, Klio, Akademska knjiga, Odiseja, Štrik, Geopoetika, Akia Mali Princ, Ustanova kulture “Koraci”, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”. Tokom sajamskih dana od 11. do 15. maja u Pešačkoj zoni od 09.00 do 21.00 sat održavaće se bogat književni program SKC-a, Doma omladine, CZNKB Abrašević, Udruženja pisaca Kragujevca, Književne zajednice Kragujevca i predstavljanje poznatih naslova. U slučaju loših vremenskih prilika program će se održavati u galerijskom prostoru Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar