Otvorena je Ajfelova kula

Rođen je 1732 godine Jozef Hajdn, austrijski kompozitor. Najpre je bio pevač u dečjem horu u Beču, a potom muzičar na dvoru kneza Esterhazija. U dva maha je putovao u Englesku, gde su nastala njegova najzrelija dela i gde je stekao svetsku slavu. Najveći značaj imaju njegove simfonije i gudački kvarteti, čiji je klasični oblik proširio i usavršio u pogledu tematike. Boraveći u sredini nastanjenoj Gradišćanskim Hrvatima, napajao se slovenskim narodnim napevima koje je uneo u mnoga dela, između ostalog i u austrijsku himnu „Gott erhalte“. U velikom nizu simfonija, ističu se grupe pariskih i londonskih simfonija.

320 metara visoka Ajfelova kula, čelične konstrukcije, zvanično je 1889 godine otvorena za svetsku izložbu, u znak sećanja na Francusku revoluciju.

Vitkomb Džadson predstavio je 1896 godine svoj izum – rajsferšlus.

Rođen je 1904 godine srpski slikar Đorđe Andrejević – Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učio u Beogradu, Veneciji, Milanu, Firenci, Rimu i Parizu. U predratnoj Jugoslaviji najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, prizore iz rata. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape („Krvavo zlato“, „Za slobodu“, „Partizani“).

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar