Otvorena ambulanta u Cvetojevcu posle sedamnaest godina

Posle sedamnaest godina u selu Cvetojevac ponovo je otvorena ambulanta Doma zdravlja. Otvaranju kompletno renovirane  ambulante prisustvovali su ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, menadžment, lekari i medicinske sestre Doma zdravlja.

Država stalno ulaže u zdravstvo i to je preduslov da se zdravstveno stanje građana poboljšava i produži životni vek, ali ovo je primer za druge domove zdravlja kako iz sopstvenih sredstava može da se sredi zgrada u kojoj mogu da se obavljaju lekarski pregledi primarne zdravstvene zaštite i to racionalno u odnosu na broj stanovnika, rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja i dodala da je i rezultat saradnje Grada Kragujevca i Doma zdravlja, gradonačelnika Dašića i dr Antića.

Ambulante u seoskim sredinama i treba opremati i očito je da lokalna samouprava vodi računa o stanovništvu iz ruralnih sredina, kazala je ministarka i istakla da je glavni zadatak Ministarstva zdravlja u ovom mandatu da se ojača primarna zdravstvena zaštita koja podrazumeva skrininge i rano otkrivanje bolesti, a za to je ovde potreban manji ultrazvuk, EKG već imaju i većina lekara je prošla obuku za osnovni ultrazvučni pregled štitaste žlezde i trbuha. S druge strane, ono što je važno, istakla je ministarka Grujičić je ojačati zdravstveno obrazovanje. Dom zdravlja Kragujevac sjajno radi, odlično su organizovani, visok je stepen vakcinacije, lekari imaju poverenje svojih pacijenata.

Zdravstvena ambulanta u Cvetojevcu renovirana je iz sredstava Doma zdravlja uz podršku grada Kragujevca a svoje pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu može da ostvari oko četiri hiljade stanovnika Cvetojevca i okolnih sela Jovanovca, Novog Milanovca i Milatovca.

Naš posao i jeste da podržavamo zdravstvene ustanove i stanovništvu omogućimo da u adekvatnim uslovima ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu. Nema toga što Grad Kragujevac nije obezbedio a Dom zdravlja tražio, od vozila i sve druge opreme za koje smo izašli u susret, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Razgovorima smo došli do zajedničke inicijative da se sledeća ambulanta otvori u Beloševcu, jednoj od najvećih mesnih zajednica u Kragujevcu. Oko 80 odsto zdravstvenih potreba se završi na nivou primarne zdravstvene zaštite i zato je važno približiti lekare ljudima i to je human pristup a da smo uradili dobru stvar potvrđuje i današnje prisustvo ministarke Grujičić na našu čast i zadovoljstvo, poručio je gradonačelnik Dašić.

Za početak ambulanta će raditi jednom nedeljno, obezbedili smo uslove za vađenje krvi a naravno broj dana koji će ambulanta raditi zavisi od broja ljudi koji se budu javljali za preglede, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Ovo je sedamnaesta ambulanta u seoskim sredinama i prigradskim područjima a u planu je da otvorimo bar još dve, najpre u Beloševcu. Tokom današnje posete Kragujevcu, ministarka Grujičić obišla je nekoliko zdravstvenih ambulanti. U toku dana nastavićemo da obilazimo i druge ambulante Doma zdravlja jer imamo spremnost ministarke da pomogne gradu Kragujevcu kako bismo pružali što bolju zdravstvenu zaštitu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar