Otvoren Trg Radomira Putnika u Kragujevcu

Fanfarama, bogatim programom u kome je učestvovalo više od stotinu izvođača, muzičara, glumaca, umetnika, doajen srpskog glumišta Petar Božović i vatrometom u prisustvu velikog broja Kragujevčana svečano je otvoren Trg Radomira Putnika.

Otvaranju rekonstrusanog trga posvećenom najvećem srpskom vojskovođi, rođenom u Kragujevcu odakle je i komandovao, prisustvovali su predstavnici republičkih i gradskih ustanova i institucija, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Učinili ste mi veliku čast što sam večeras u nekadašnjoj prestonici, u Kragujevcu u centru Šumadije, gradu iz kojeg je počela obnova otadžbine posle viševekovnog ropstva i dugog perioda mraka i muke, kazao je ministar Vučević. Koren državotvornosti obnovljene Srbije, od Ustava, gimnazije, pozorišta, namenske industrije, elektrifikacije počeo je u Kragujevcu. Ceo nacionalni i intelektualni potencijal tadašnje kneževina Srbije sabrao se u srcu Šumadije sa prizivom da sve što znamo i umemo usmerimo za jačanje naše otadžbine. Ovaj prelepi trg posvećen je najstarijem srpskom vojvodi Radomiru Putniku koji je bio pet puta vojni ministar, dva puta načelnik generalštaba, pobednik Kumanovske i Bitoljske bitke, bitke na Bregalnici i jedini vojvoda koji je mogao da okupi druge vojvode. Imao je autoritet nad Stepom, Mišićem i Bojovićem i jedini vojvoda koji je i kralju i regentu mogao da kaže sve ono što je trebalo da kaže vojni ministar. To nas obavezuje, rekao je Vučević, ne samo da mu posvetimo ovaj lepi trg, već nas obavezuje za današnje i buduće vreme. Neka obnovljen Trg Radomira Putnika u Kragujevcu bude simbol obnove celog srpstva i države i da se nikada ne odrekne svog bića i duha. Čuvajući i negujući tradiciju i prošlost, razumevajući našu istoriju, razumećemo sadašnje vreme i ono koje dolazi. Poštujući naše slavne pretke, odgovorni smo prema našim potomcima. Kada se tako budemo vladali i brinuli o svakom Srbinu i Srpkinji ma gde živeli i građaninu naše zemlje bez obzira koje vere ili kom narodu pripada bićemo na pravom putu, poručio je ministar Vučević.

Danas proslavljamo dan u kome naš grad i Kragujevčani dobijaju novi prelepi trg posvećen vojvodi Radomiru Putniku. Rođen i školovan u Kragujevcu, karijerni oficir i čovek koji je vršio najviše funkcije u državi u odsudnim trenucima. Bio je načelnik Štaba vrhovne komande u zgradi Okružnog načelstva gde su se pravile strategije za Kolubarsku i Cersku bitku, Odavde, rekao je predsednik Privremenog organa Nikola Dašić, našem vojvodi Radomiru Putniku, poručujemo da ga se sećamo i načina na koji je gradio ovu državu, što nam je omogućilo da budemo jedinstveni i samostalni u odlučivanju. Pored svega što strateški činimo kako bi se naš grad razvijao, odlučili smo da sve oko nas i ulepšamo. Ovaj trg je novo okupljalište svih Kragujuvčana i naše dece, mesto gde će se susretati i naš grad činiti lepšim i bogatijim, poručio je Dašić.

Trg Radomira Putnika prostire se na više od 5000 kvadrata a čine ga spomenik vojvodi u centralnom delu, klupe, zelene površine sa stablima crvenog javora, dve kružne fontane sa svetlosnim efektima i jednom dužnom koja ga spaja sa pešačkom zonom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar