Otvoren naučni skup “Obrenovići i književnost“

U okviru programa obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića u organizaciji  Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Zadužbine „Dositej Obradović“ iz Beograda, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Narodnog muzeja Šumadije, u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu počeo je dvodnevni naučni skup pod nazivom „Obrenovići i književnost“. U prisustvu člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, predstavnika akademske zajednice , naučnih i kulturnih poslenika, skup je otvorio dr Dragan Hamović, rukovodilac naučnog odeljenja “Srpska književnost i kulturna samosvest“.

Tema je zamašna i radovi proistekli sa ovog naučnog okupljanja neće moći da je obuhvate u potrebnoj širini, ali će doprineti novim saznanjima o kulturnom aspektu formativnog razdoblja moderne Srbije, čiji smo izdanci, naslednici i dužnici, rekao je u svom obraćanju dr Dragan Hamović, podsećajući da je podizanje i rast naše zemlje počeo iz srca Šumadije, čiji se slobodarski i ustanički impuls preobrazio u državotvorni i kulturotvorni. Cilj naučnog skupa “Obrenovići i književnost“, istakao je dr Hamović, jeste da utemeljujuću oblast i epohu srpskog književnog stvaralaštva učini vidljivijom kako na planu arhivskih istraživanja i otkrivanja nove građe, tako i u pogledu njenih prevrednovanja.

Uspostavljajući saradnju sa najvažnijim ustanovama kulture i nauke u našoj državi a to su SANU, Matica srpska, Institut za književnost i umetnost , Kragujevac zauzima sve važnije mesto na kulturnoj sceni naše zemlje, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća. Naučni skupovi kao što je “Obrenovići i književnost“ daće novo svetlo na lik i delo kneza Mihaila Obrenovića koji je imao važnu istorijsku ulogu u Kragujevcu ali i Srbiji. Bjeletić je kazao da će radovi sa naučnog skupa ostati kao pisani dokument štampanjem zbornika, jer sudeći po imenima profesora i naučnika koji će učestvovati na sesijama, istakao je Bjeletić, u Kragujevcu će se održati uspešan naučni skup koji će dati mnoge odgovore o liku i delu Mihaila Obrenovića.

Trideset naučnika iz različitih univerzitetskih centara, Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Beča, svi udruženi oko jedinstvene priče – Obrenovići u književnosti kao fikcijski junaci i Obrenovići kao pisci dokumentarne proze i prevodioci, autori fikcijskih tekstova, zajedničkim naporima će pokušati da mapiraju osnovne književne teme i ukažu na književnoistorijski značaj Obrenovića.

Književnoistorijski skup je jedan u nizu skupova budući da je ovo višestruko jubilarna godina za dinastiju Obrenović, ali je ipak prvi koji sistematizuje znanje vezano za Obrenoviće stavljajući fokus na književnost i popunjava veliko neistraženo polje u dosadašnjim dijahronijskim pregledima srpske književnosti, kaže profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Dragana Vukićević, jedna od inicijatora održavanja skupa ali i uređivača zbornika. Ideja o naučnom skupu nastala pre pet godina ali se čekalo pravo vreme i pravo mesto, a Kragujevac jeste epicentar priče o Obrenovićima, istakla je prof. Vukićević i podsetila da je u Kragujevcu mnogo toga bilo prvo, od Knjaževsko srpske bande, pozorišta, prvih Novina srpskih, Liceuma.

Sesije prva dva dana naučnog skupa Obrenovići i književnost održavaće se u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“. Program naučnog skupa će se zaokružiti čitanjem najreprezentativnijih delova tekstova o Obrenovićima sa muzičkim deonicama kao i prikazom odeće Obrenovića ( Obrenovići rečju, muzikom i slikom) u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u sredu 31. maja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar