Otvoren Festival „Grčka u srcu Srbije“

Na Šumadija sajmu danas je otvoren Festival „Grčka u srcu Srbije“ koji će trajati do nedelje, 3. decembra. U prisustvu predstavnika Grada Kragujevca, Privredne komore Srbije, Grada Katerinija, Udruženja „Filos“, brojnih izlagača i posetilaca, Festival je otvorio Jorgos Kakutis, predstavnik Grčke nacionalne turističke organizacije u Srbiji.

Saradnja naših dveju zemalja, Grčke i Srbije traje dugi niz godina i izuzetno je uspešna, naročito kada govorimo o turizmu. Siguran sam da ćemo je intezivirati i proširiti i na druge oblasti, rekao je Jorgos Kakutis, predstavnik Grčke nacionalne turističke organizacije u Srbiji. Na Festivalu koji će trajati tri dana, građani Kragujevca biće u prilici da se informišu o mnogim zanimljivim a manje poznatim destinacijama, budući da je preko pola miliona Srba ove godine letovalo u severnoj Grčkoj. Jedna od atraktivnijih destinacija je i Katerini gde su Srbi prijateljski dočekani i ugošćeni, istakao je Jorgos Kakutis.

Međuopštinska saradnja je nešto na čemu se sve više insistira jer se pokazalo da je to najbolji vid saradnje za razvijanje privrede, kako grada tako i regiona, rekla je Danka Andonovski, članica Komisije za privredu, razvoj, investicije, urbanizam i planiranje Privremenog organa grada Kragujevca i podsetila da je u toku procedura za sklapanje bratimljenja između gradova Kragujevca i Katerinija. Veliki odziv privrednika koji su došli iz Grčke da predstave svoje proizvode govori o tome kakav smo utisak ostavili u oktobru kada smo posetili Katerini i prezentovali ovu manifestaciju, istakla je Andonovski. Manifestacija koja se u Kragujevcu održava u toku novogodišnjih praznika donosi dah svežine i grčkog sunca u zimske dane i zato očekujemo da će građani posetiti Šumadija sajam do nedelje 3. decembra, zaključila je Danka Andonovski.

Više od 60 izlagača iz regiona Katerini i Soluna predstaviće svoje proizvode i ponude na Festivalu, što je dokaz prijateljstva i budućeg bratimljenja ova dva grada. Naše prijateljstvo traje više od 30 godina kada su prvi turisti iz Srbije došli na naše plaže i nadam se da ćemo saradnju nastaviti i proširiti, kazao je Nikolaidis Vangelis, predstavnik opštine Katerini u oblasti turizma.

Na trodnevnoj manifestaciji, pored štandova sa turističkim ponudama, gosti iz Grčke su za posetioce pripremili prezentacije bogate grčke kulture i gastronomije, a sa Kragujevčanima će se družiti i uspešni sportisti. Umetnici kulturno-umetničkog društva plesaće tradicionalne grčke igre.

Post Author: Milan

Ostavi komentar