Otkriven radijum

Na današnji dan, 26 decembra 1805., Francuska i Austrija u Bratislavi potpisale mirovni ugovor, posle Napoleonove pobede u bici kod Austerlica, kojim je Francuska dobila Veneciju, Istru bez Trsta, Dalmaciju i Boku kotorsku i učvrstila svoju poziciju u Evropi. Odredbe sporazuma poništene 1814. na Bečkom kongresu.

Nemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je 1868. otkrio Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spevova „Ilijada“ i „Odiseja“, umro je 26 decembra 1890. Otkrio i Mikenu, Orhomen i Tirint, utrošivši na arheološka iskopavanja ceo imetak u mladosti stečen trgovinom.

Pjer i Marija Kiri otkrili 26 decembra 1898. prvi radioaktivan hemijski element i nazvali ga radijum.

Amerikanac Džek Džonson 26 decembra 1908. pobedom nad Kanađaninom Tomijem Barnsom postao prvi crnac prvak sveta u teškoj kategoriji.

Vođa Oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin 26 decembra 1922. završio prvi deo svog „Pisma kongresu“, kasnije poznatog kao „Lenjinov testament“, u kom je pozvao komuniste da sačuvaju jedinstvo partije i predložio reforme. U drugom delu „testamenta“, koji je napisao 4. januara 1923, Lenjin sugerisao da Staljin bude smenjen sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije. Kongres kasnije ignorisao Lenjinovu sugestiju.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar