Otkrivanje kontakata najvažnije za sprečavanje širenja virusa

Na prvoj sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca, razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija i organizacija rada zdravstvenih ustanova u toku vanredne situacije na teritoriji Grada. Predsedavajuća Savetom, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, rekla je da je od vanredne sednice Kriznog štaba Vlade Republike Srbije 31. avgusta pooštren inspekcijski nadzor nad sprovođenjem protivepidemijskih mera na teritoriji čitave zemlje. Zbog velikog broja naših sugrađana koji su bili u izolaciji, imajući u vidu da smo u jednom trenutku na pet zaraženih imali 206 Kragujevčana u izolaciji, Kragujevac je podsetila je dr Damnjanović od strane Kriznog štaba Vlade RS označen kao potencijalno žarište. Nije mala stvar imati 200 naših sugrađana u izolaciji, a za vreme vanrednog stanja imali smo ih gotovo 2000, zbog čega za epidemiološki nadzor želim da pohvalim Policijsku upravu, sanitarnu inspekciju i Službu za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje. To su kontakti koji se u drugim lokalnim samoupravama ne daju do tančina, a njihovo skrivanje je, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kažnjivo gde se iznos kazni kreće od 50.000 do 150.000 dinara. Zahvaljujući radu naše epidemiološke službe koje pronađu kontakte i drže ih u izolaciji, kazala je dr Damnjanović, mi takve situacije nismo imali.

Epidemiološka situacija sa ustaljenih dva do pet zaraženih dnevno u Kragujevcu malo je bolja u odnosu na prethodni period, rekao je Dragan Vasiljević direktor Instituta za javno zdravlje. Od nule do 13 novozaraženih u poslednja dva meseca, ne odskačemo mnogo u odnosu na druge gradove u Srbiji, a jedan ekces je dovoljan da se vratimo na kraj juna i početak jula. Zbog toga smo se i usresredili na kontakte jer su oni najvažniji za sprečavanje širenja virusa. Dr Vasiljević je skrenuo pažnju članovima Saveta koga čine predstavnici gradskih zdravstvenih ustanova da u ovom trenutku akcenat najviše treba staviti na kolektivni smeštaj, škole i studentske domove.

Na današnjoj sednici, pored ostalog  članovi Saveta za zdravlje upoznati su sa tekućim i predstojećim javnozdravstvenim aktivnostima nosilaca i učesnika u sistemu javnog zdravlja, a razmatrani su i izveštaji o radu Savetnika prava pacijenata.

Post Author: Milan

Ostavi komentar