Osnovana Prva beogradska gimnazija

Na današnji dan, 26 avgusta 1346, u bici kod Kresija u Stogodišnjem ratu engleska vojska pod Edvardom III (Edward) porazila je znatno nadmoćnije francuske teške oklopnike kralja Filipa VI. Englezi su u toj bici prvi put upotrebili samo pešadiju i ogromne lukove, nazvane „longbouz“, koji su izbacivali strele na izuzetno veliku daljinu.

Francuski hemičar Antoan Lavoaz (Antoine Lavoisier), osnivač moderne hemije, rođen je 26 avgusta 1743. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije. Osumnjičen kao monarhista, pogubljen je giljotinom u maju 1794. tokom Francuske revolucije.

Na današnji dan, 26 avgusta 1839, osnovana je Prva beogradska gimnazija kroz koju su prošle mnoge istaknute ličnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, među kojima Petar Karađorđević, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Jovan Cvijić, Mihajlo Petrović Alas, Jovan Skerlić.

Jermenski revolucionari napali su 26 avgusta 1896 Otomansku banku u Carigradu, što je dovelo do trodnevnih sukoba sa vlastima u kojima je poginulo 6.000 Jermena. U suzbijanju jermenskih težnji za oslobođenje tokom 1895-96. turske vlasti ubile su oko 100.000 Jermena.

Srpski pesnik Radojko Jovanović, poznat kao Rade Drainac, boem i buntovnik („Modri smeh“, „Erotikon“, „Lirske minijature“, „Dah zemlje“), rođen je 26 avgusta 1899.

Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetković i vođa Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček potpisali su 26 avgusta 1939 sporazum kojim je ustanovljena Banovina Hrvatska, a lider HSS postao je potpredsednik jugoslovenske vlade.

Bugarska, koja je u Drugom svetskom ratu bila na strani Sila osovine, saopštila je 26 avgusta 1944 da istupa iz rata i zatražila primirje od saveznika.

U Beogradu je 26 avgusta 1945 održano treće zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja (AVNOJ) na kojem je Veću promenjen naziv u Privremena narodna skupština. Doneta je i rezolucija o teritorijalnim pravima Jugoslavije na krajeve koji su posle Prvog svetskog rata priključeni Italiji.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar