Osnovan Tanjug, umro Milan Mladenović

Kristofor Kolumbo otkrio je 1492 godine kukuruz kod Indijanaca na Kubi.

Umro je 1882 godine srpski filolog Đura Daničić, saradnik Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Posle studija u Požunu (Bratislava), Pešti i Beču, radio je kao bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, sekretar Društva srpske slovesnosti i profesor Liceja i Velike škole. U prvom radu, „Rat za srpski jezik i pravopis“ (1847), kojim je doprineo brzoj pobedi Vukovih ideja, potpisao se prezimenom Daničin, umesto porodičnim Popović. Vukove i sopstvene poglede na jezik dosledno je sproveo u prevodima s latinskog „Starog zaveta“. Objavio je više dela iz stare srpske književnosti („Žitije sv. Save“ Teodosija, „Žitije sv. Simeona i sv. Save“ Domentijana, „Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih“ Danila, „Nikoljsko jevanđelje“). Izdao je „Rječnik iz književnih starina srpskih“ i započeo veliki istorijski „Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika“. Pomogao je Vuku u prevodu „Novog zaveta“. Ostala dela: „Mala srpska gramatika“, „Srpska sintaksa“, „Oblici srpskog jezika“, „Istorija oblika“, „Osnove srpskoga ili hrvatskoga jezika“, „Korijeni“, „Srpski akcenti“.

Rođena je 1909 godine srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, umetnica rafinirane kulture, koja je slikala u nadrealističkom maniru, s posebnim osećanjem za prostor i poetičnu atmosferu. Pod uticajem renesansnih majstora, insistirala je na preciznosti, jasno artikulisanom crtežu, naglašenoj linearnosti. Život je provela između dva sveta – majke Danice i oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i muzičkog kritičara, odnosno između patrijarhalne Srbije i velikih kulturnih centara Evrope. Završila je Umetničku školu u Beogradu, studirala u Minhenu, živela u Rimu i Parizu. U SAD je otišla 1939, gde je bila ilustrator modnog časopisa „Vog“ i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Posle pada s konja, umrla je u Njujorku, u 36. godini života.

Rođena je 1913 godine Vivijen Li, engleska filmska i pozorišna glumica. Godine 1939. otišla je u Holivud i za ulogu u filmu „Prohujalo sa vihorom“ dobila nagradu Oskar. Istu nagradu dobila je i 1951. godine za ulogu u filmu „Tramvaj zvani želja“. Ostali filmovi: „Bura u čaši vode“, „Požar nad Engleskom“, „Cezar i Kleopatra“, „Ledi Hamilton“…

U Jajcu je 1943 godine u Drugom svetskom ratu osnovana Telegrafska agencija nove Jugoslavije – Tanjug. Ideju je uoči Drugog zasedanja AVNOJ-a dao Moša Pijade, a prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar. Tanjug je do dolaska u Beograd krajem 1944, sa skromnom opremom, stalno bio u pokretu i oglašavao se iz Drvara, s Visa, iz Valjeva i Aranđelovca, odakle je 20. oktobra 1944. javio da je Beograd oslobođen.

U Beogradu je 1994 godine umro Milan Mladenović, član popularne rok grupe EKV, od raka pankreasa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar