Osnovan je „Skotland jard“, čuvena engleska policija

Rođen je 1758 godine Horacio Nelson, engleski admiral, baron od Nila. Učestvovao je u 140 bitaka i bio 40 puta ranjavan. U bici kod Abukira 1798. i kod Trafalgara 1805. konačno je uništio francusku flotu, ali je bio smrtno ranjen. Ovim pobedama onemogućio je Napoleonovu invaziju na Britansko ostrvo. Ovom najslavnijem engleskom pomorskom heroju podignut je spomenik u Londonu, na Trafalgar skveru.

U Londonu je 1829 godine osnovan Skotland jard.

Otvarajući Miholjsku skupštinu u Kragujevcu 1867 godine, srpski knez Mihailo Obrenović je rekao: „Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina.“

Umro je 1895 godine Luj Paster, francuski biolog i fiziološki hemičar, jedan od najznačajnijih naučnih radnika u medicini. Prvi je naučno dokazao da ne postoji samozačeće najnižih živih bića kao što su bakterije, gljivice… Dokazao da su bakterije izazivači truljenja živih bića, da izazivaju razne bolesti i da se nalaze u vazduhu, vodi, zemlji, krvi… Pronašao je vakcinu protiv antraksa, besnila, crvenog vetra. Zahvaljujući njegovim istraživanjima, stvorena je aseptika, tj, tehnika dezinfekcije, koja je za hirurgiju od ogromne važnosti. Osnovao je mikrobiologiju, stereohemiju i uveo pasterizovanje (prekidanje vrenja).

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar