OŠ „Svetozar Marković“ sklopila sporazume o saradnji sa školama iz Republike Srpske

Kragujevačka Osnovna škola „Svetozar Marković“ danas je potpisala Sporazume o saradnji sa dve osnovne škole iz Republike Srpske – OŠ „Branko Ćopić“ iz Banja Luke i OŠ „Pale“ sa Pala. Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika skupštine opštine Pale, Stefana Stajčića, člana Privremenog organa, Miroslava Petrašinovića i predsednika, Nikole Dašića.

Poželevši dobrodošlicu gostima iz Republike Srpske, Nikola Dašić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma koji će omogućiti kulturnu razmenu i razmenu dece i biti povod da ponovo posete naš grad.

Predsednik Skupštine opština Pala, Stefan Stajčić, je rekao da je povezivanje srpskog naroda iz Republike Srpske nužno i neophodno. Naše iskustvo je pokazalo da je povezivanje obrazovnih ustanova najbolji model. Povezivanje se dalje širi preko sportskih, kulturno-umetničkih kolektiva i na kraju povezuje privrednike i lokalne zajednice, a to je naš krajnji cilj, kazao je Stajčić.

Ovaj sporazum omogući će da se osnovci iz Republike Srpske druže sa svojim vršnjacima iz Kragujevca i ovaj grad doživljavaju kao svoj. To će biti prilika da koriste i potencijale dečijeg odmarališta na Kopaoniku, a od naredne godine i odmarališta na Bešnjaji. Važno je povezivanje naše dece i jednog naroda sa obe strane Drine, kako bi se družili i zajedno učili sve ono što nas povezuje bez obzira na kom prostoru živimo, kazao je Miroslav Petrašinović.

Cilj potpisivanja sporazuma kao i projekta regionalne saradnje je unapređenje kvaliteta rada na nivou naših škola, vaspitne uloge škole i rad na vannastavnim aktivnostima, ali i upoznavanje kulture, zavičajnih pesnika i događaja koji se organizuju u Republici Srpskoj i u Kragujevcu, rekla je direktorka O.Š. Svetozar Marković, Tatjana Marinković, inače iniciajtor ove saradnje. U okviru regionalnog umrežavanja, najavila je Marinković,  u februaru se očekuje povezivanje sa školama iz Crne Gore, iz gradova Kotor, Nikšić i Bar, kako bi sa mrežom škola krenuli u realizaciju zajedničkih projekata.

Osnovna škola sa Pala ima dosta toga da ponudi i još više da nauči, a sve saradnje koje smo do sada ostvarili sa školama iz matice Srbije su u interesu učenika i zasnivaju se njihovoj razmeni, poznanstvima i prijateljstvima, kazao je direktor OŠ„Pale“, Aleksandar Rajić, istakavši da je saradnja sa OŠ „Svetozar Marković“  korak više jer će se u okviru projekata realizovati radionice iz oblasti likovne, muzičke kulture i srpskog jezika.

Sklapanje sporazuma o saradnji je prvi korak i nadamo se da će to biti temelj za buduće generacije koje će baštiniti bratsku ljubav između škola, učenika, Republike Srspke i Republike Srbije na dobrobiti svih nas, rekla je povodom uspostavljanja saradnje direktorka OŠ „Branko Ćopić“, Branka Špirić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar