Održana treća redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije

Okružni štab za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga održao je treću redovnu sednicu na kojoj je razmatrana pripremljenost lokalnih samouprava Okruga za predstojeću zimsku sezonu.

Posebno smo razmatrali tačku Dnevnog reda koja se odnosi na snabdevanje toplotnom energijom grada Kragujevca, istakla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga. Sva postrojenja preduzeća „Energetika“ su u funkciji i sva toplotna energija se od ove godine proizvodi na gas, što je od izuzetno velikog značaja za kvalitet vazduha u Kragujevcu. Grejanje je počelo da se isporučuje građanima 28. oktobra, u skladu s vremenskim prilikama. Na gas rade i male toplane u kragujevačkim naseljima Stara Kolonija, Stanovo, na Aerodromu, u UKC-u.

U slučaju velikog poremećaja na tržištu snabdevanja gasom, po podacima preduzeća „Energetika,“ mi smo spremni sa zalihama, kao i s potpisanim ugovorima za isporuku toplotne enrgije na bazi uglja i mazuta, koji će se sukcesivno nabavljati, shodno potrebama.

Sve komunalne službe koje su značajne za život stanovnika Šumadijskog upravnog okruga u zimskoj sezoni su u funkciji. Mašine za održavanje puteva su u funkciji, one su remontovane i izvršena je smotra mehanizacije. Na zalihama imamo dovoljne količine rizle, soli, tako da spremno ulazimo u zimsku sezonu, zaključila je Ilić Stošić.

Gasovodni sistem Srbijagasa je spreman da bezbedno i pouzdano isporuči potrebne količine prirodnog gasa na teritoriji grada Kragujevca, istakao je Predrag DŽajević, rukovodilac radne jedinice. Radnoj jedinici Kragujevac pripada jedinica u Topoli, gde je situacija takođe stabilna. Vlada Republike Srbije i Srbijagas su obezbedili dovoljne količine gasa, tako da, ako dođe do nestašice, dva meseca ćemo imati dovoljno gasa za celu Srbiju.

Prema rečima Zorana Stošića, stanje elektroenergetske mreže na teritoriji grada Kragujevca i četiri opštine Šumadijskog upravnog okruga (Lapovo, Batočina, Knić i Rača), koje čine elektrodistributivnu mrežu Okruga, je dobro i stabilno.

Preduzeće za puteve Kragujevac u Šumadijskom upravnom okrugu održavaće državne puteve prvog i drugog reda u ukupnoj dužini od 341 km, rekao je Aleksandar Ružić. Održavanje će se vršiti iz pet punktova. Centralni punkt je u Kragujevcu, u Ilićevu, a ostali su: novi punkt u Žirovnici, punkt na prevoju Svetinja, na prevoju Vučkovica i punkt u Rači. Rad na terenu obavlja oko 150 radnika različitih profila.

U toku trajanja zimske sezone, od 1. novembra, na snazi je izmena režima saobraćaja, kojom se ograničava brzina kretanja vozila u toku snežnih padavina na 60 km/h na čas na državnim putevima prvog reda, dok na državnim putevima drugog reda ograničenje brzine iznosi 40 km/h, uz obavezno korišćenje zimske opreme.

Na sednici je bilo reči i o epidemiološkoj situaciji u Šumadijskom upravnom krugu.

Prema rečima dr Nebojše Rankovića, direktora Instituta za javno zdravlje, epidemiološka situacija je stabilna sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja od korona virusa u svim opštinama Okruga. Od početka pandemije, na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, testirana su 512 400 lica, od čega je pozitivnih 124 134, što je 24,23% od ukupnog broja testiranih. Najviše pozitivnih je bilo u Kragujevcu, a najmanje u Lapovu. Virus još uvek cirkuliše, pa se i dalje preporučuje poštovanje preventivnih mera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar