Održana obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji

Kragujevac je jedna od deset lokalnih samouprava u kojoj je danas održana obuka o unapređenju sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji. Prvi deo obuke odnosio se na unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći, a drugi na unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć, Obuci su prisustvovali ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije.

Obe ove obuke se organizuju u okviru projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ koji je finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za saradnju i razvoj koji implementira GIZ uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom. Osim toga, mi pružamo podršku i u jačanju sistema monitoringa besplatne pravne pomoći i izradi drugih neophodnih propisa koji će obezbediti punu primenu zakona u ovoj oblasti – kaže Petar Antić, savetnik za vladavinu prava GIZ.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je donet 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Obuke treba da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a sprovode ih predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom,

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar