Održana medjunarodna konferencija Serbiatrib19

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Кragujevcu juče je svečano otvorena trodnevna Međunarodna konferencija o tribologiji Serbiatrib19. Naučno stručnu konferenciju, u organizaciji Centra za tribologiju Fakulteta inženjerskih nauka i Srpskog tribološkog društva, jednu od najznačajnijih iz oblasti tribologije u ovom delu Evrope koja je okupila 275 autora i koatora iz 30 zemalja Evrope i sveta otvorio je rektor Univerziteta u Кragujevcu prof. dr Nenad Filipović.
U obraćanju učesnicima, rektor Filipović je istakao važnost ovogodišnje, 16. po redu Međunarodne konferencije kojom se obeležava i tri decenije od njenog osnivanja.
Кragujevac kao centar razvoja srpske industrije u prošlosti, danas pored automobilske razvija i proizvodnju šinskih vozila čime ulazimo u razvoj nove grane industrije. Smatram da je od važnosti održavanje ove konferencije i dolazak velikog broja naučnika i istraživača jer je bitna razmena znanja i iskustava kao i razvoj i unapređenje obrazovanja u ovoj oblasti, rekao je on.
Pored toga što je bio prva prestonica moderne srpske države, Кragujevac je grad u kojem su postavljeni temelji kulture i obrazovanja a u svojoj istoriji nosio je i epitet kolevke srpske industrije, rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje pozdravljajući u ime grada učesnike iz čitavog sveta. Кragujevac je danas grad velike energije koju mu daju naučnici, profesori i studenti koji lidersku poziciju i kreativnost obrazovnog i naučno-istraživačkog rada potvrđuju mnogobrojnim dostignućima zabeleženim i van granica naše zemlje. U prilog tome govori i činjenica da će Кragujevac u naredna tri dana biti centar sveta u oblasti tribologije, dodao je prof. dr Manojlović.
Prva naučno – stručna konferencija Serbiatrib održana je 1989. godine i od tada svake druge godine okuplja naučnike istraživače iz oblasti tribologije, interdisciplinarne nauke koja se bavi procesima trenja, habanja i podmazivanja. Skup ima za cilj da predstavi naučna i stručna dostignuća, pregled trenutnog stanja i budućih trendova istraživanja ovih procesa.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nacionalnog tribološkog društva tokom tri dana trajanja konferencije nešto manje od 300 autora i koautora iz 30 zemalja Evrope i sveta prezentovaće 93 rada. Кonferenciju prati međunarodni časopis Tribology in Industri u kojem će biti publikovani radovi sa konferencije. Rezultati su, prema rečima organizatora, značajni ne samo za istraživače već i za širu zajednicu, privredu, industriju jer tribologija kao nauka i tehnologija u velikoj meri omogućava rešenje mnogobrojnih globalnih problema vezanih za potrošnju materijala, energije, smanjenja troškova i povećanja pouzdanosti rada složenih tehničkih sistema.

Post Author: Milan

Ostavi komentar