Održana litija u Kragujevcu

U Kragujevcu je održana tradicionalna litija sa ikonama u znak pobede pravoslavlja, posvećena pobedi nad ikonoborcima u Vizantiji 843. godine. Ovog puta Nedelja pravoslavlja (prva nedelja Velikog posta) bila je istovremeno i molitvena podrška svetinjama i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori. Upravo zbog podrške pravoslavnim vernicima i crkvi u Crnoj Gori ova litija je imala specifičnu težinu a veliki broj okupljenih ljudi, jasno svedoči da Kragujevčani nisu ravnodušni na dešavanja u Crnoj Gori.

Praznično večernje služio je vladika Šumadijski gospodin Jovan sa brojnim sveštenstvom i monaštvom Eparhije šumadijske. Potom se povorka od više hiljada građana Kragujevca, Šumadije ali i brojnih drugih mesta i krajeva gde živi srpski narod predvođena sveštenicima i monasima uputila centralnim gradskim ulicama..

Ove godine, po prvi put u znak podrške svetinjama u Crnoj Gori litija sa ikonama je bila obogaćena i navijačkim bakljama i povicima: „Ne damo svetinje!”. Tokom hoda čule su se i parole: „Ne damo Kosovo!”.

Na trgu „Kod krsta” u pešačkoj zoni besedu o zaštiti svetinja održao je proto-namesnik Srećko Zečević, paroh Saborne crkve. Litija sa ikonama, Nedelja pravoslavlja i podrška svetinjama Crne Gore završeni su u Sabornom hramu čitanjem „Sinodika pravoslavlja” koji je prozneo đakon Ivan Gašić i besedom vladike Jovana koji je govorio o značaju i smislu Velikog, Vaskršnjeg posta ali i čuvanju svetinja, tradicije i vere predaka.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar