Održana komemoracija u znak sećanja na britansku sanitetsku misiju

Povodom obeležavanja 104. godišnjice od smrti dr Elizabet Ros i članica britanske sanitetske misije, na Varoškom groblju održana je komemoracija kojoj su prisustvovali ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Kif, ambasadorka Australije u Srbiji NJ.E. Rut Stjuart, predstavnik ambasade Kanade, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, grada Kragujevca, Vojske Srbije, Univerziteta, Crvenog krsta Srbije i dr. Pomen hrabrim članicama britanske medicinske misije u Srbiji služio je Njegovo preosveštenstvo episkop Šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije.Kragujevac je izuzetno važan u istoriji uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije. Pored svih važnih datuma u istoriji naših bilateralnih odnosa, za mene je ovaj poseban jer odajemo počast i negujemo sećanje na heroine koje su najsvetliji primer hrabrosti i dobrote, rekao je ambasador Kif zahvaljujući se predstavnicima grada i svim ljudima koji neguju sećanje na ove hrabre žene.

Obeležavanje 104. godišnjice od smrti dr Elizabet Ros i ostalih članica britanske sanitetske misije, koje su izgubile život u Prvom svetskom ratu pomažući ranjenim i bolesnim vojnicima u Kragujevcu, počelo je svečanim prijemom u zgradi Gradske uprave. U ime grada Kragujevca goste je pozdravio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, koji je prisutne podsetio na požrtvovanost dr Elizabet Ros i članica britanske lekarske misije, koje su uprkos epidemiji tifusa odlučile da ostanu u Kragujevcu i leče ranjene i bolesne vojnike.

Naš grad neguje sećanje na heroinu dr Elizabet Ros i članice britanske lekarske misije, koje su nesebično pomagale srpskom narodu u najtežem ratnom vremenu, hiljade kilometara daleko od svoje zemlje. Kada god pričamo o humanosti, čovečnosti i žrtvi uvek se setimo doktorke Elizabet Ros, i naš je dug da ostane upamćena za sva vremena, rekao je Petrašinović.

Divno je i plemenito što Kragujevac toliko dugo čuva uspomenu na dr Elizabet Ros i ostale humanitarke iz Velike Britanije. Kragujevac čuva uspomenu na sve one koji su, na bilo koji način pomagali srpskom narodu u Velikom ratu, kao što je to činila i Oliv King, Australijanka koja se priključila srpskoj vojsci, kazala je ambasadorka Australije Rut Stjuart.

Svoju zahvalnost prema liku i delu dr Elizabet Ros i britanskim heroinama iskazali su i Svetozar Aleksov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu i Ljubomir Miladinović u ime Crvenog krsta Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar