Održan VII “Salon vina” u Kragujevcu

U Kragujevcu je održan sedmi po redu Salon vina u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Ove godine na tradicionalnoj manifestaciji predstavilo se 112 izlagača iz vinskog i gastro sveta koji su pristigli iz celog regiona. Na ovoj pozornici danas nije biilo “pobednika” ni ceremonije proglašenja najboljih, jer su prema rečima organizatora sve vinarije kvalitetne, a svako vino posebno i dobro na svoj način.

“Vino je velika tajna i što više ulazimo u svet vina, sve više nam se taj svet otvara, a mi razotkrivamo tajne”, u najkraćim crtama opisuje filozofiju i kulturu ispijanja vina Zoran Dragoljević Žorž, organizator Salona vina u Kragujevcu.

Svoja najbolja vina predstavila je 91 vinarija, a gotovo sva izložena vina već su ovenčana medaljama i plaketama koje su im dodelili sručnjaci. Zbog toga, organizator Salona u Kragujevcu i ne može da izdvoji neku vinariju posebno, već kratko kaže “svi su dobri, svako vino ima svoju tajnu”.

Najviše vinara na Salonu bilo je iz Šumadije, ali su se paletom svojih vina predstavili i vinari tikveškog kraja iz Severne Makedonije, proizvođači autohtonih sorti grožđa sa Kvarnera, vinari Negotinske Krajine, Pomoravlja i drugih delova Srbje.

Uz kvalitetna vina neizostavno idu i dobri sirevi i pršuta, koji su takođe bili izloženi, pa su posetioci Salona imali kompletan ugođaj za svoja nepca.

Na Salonu vina u Kragujevcu predstavljene su i tri knjige o vinu i vinarstvu, a održana su i četiri masterklas predavanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar