Održan treći „Rauhov” matematički kviz za osnovce: Šampioni iz Novog Sada i Kragujevca

Na „Rauhovom” matematičkom kvizu, koji je organizovan u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin”, prvo mesto u konkurenciji učenika od prvog do četvrtog razreda osvojila je ekipa OŠ „Stanislav Sremčević” iz Kragujevca, dok je u konkurenciji učenika od petog do osmog razreda zlatna medalja treći put uzastopno pripala đacima OŠ „Žarko Zrenjanin”. Najbolje ekipe nagrađene su medaljama, knjigama, diplomama i majicama.

Osim toga, u holu škole otvorena je izložba „Mihailo Petrović Alas – rodonačelnik srpske matematičke škole” povodom obeležavanja 150 godina od njegovog rođenja.

Predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić kazao je da je „Rauhov” kviz organizovan pre dve godine kao redovno takmičenje školskih matematičkih sekcija i da je prerastao u tradiciju.

„Da bi na pitanja dali tačan odgovor, potrebno je da đaci budu oštroumni i da imaju brze reakcije da bi na vreme pritisnuli taster“, pojasnio je dr Andrić.

„Ove godine smo uvrstili i nekoliko pitanja o životu i radu Mihaila Petrović Alasa jer želimo da na pravi način obeležavamo vek i po od njegovog rođenja, te da deca nauče više o tom velikanu.“

Mala sala OŠ „Žarko Zrenjanin” bila je puna takmičara, kao i njihovih školskih drugara, nastavnika i roditelja koji su došli da ih bodre. Učenica osmog razreda Una Kubat pohvalila se da su svi nastavnici izašli u susret da bi tim postigao što bolji plasman.

„Dobili smo dva slobodna dana se temeljno pripremimo za kviz“, rekla je Una.

„Vežbali smo zajedno s nastavnicom, ali smo se organizovali da se sastanemo i da pređemo zadatke da bismo otklonili sve nedoumice.“

Nastavnica Lidija Furdek iz OŠ „Ivan Gundulić” ponosna je na svoje đake jer su sve radili timski, bez čarki.

„Imamo odličnu ekipu ove godine, a primetila sam da su uživali tokom priprema, što nam je bio cilj“, rekla je Lidija Furdek, dodavši da to što se ekipa te škole ponovo plasirala na republički nivo pokazuje da matematika ne mora da bude bauk.

„Rauhov” matematički kviz organizovan je pod pokroviteljstvom Društva matematičara Srbije, u organizaciji Društva nastavnika matematike s ciljem da se deci ta nauka prikaže na drugačiji, dopadljiv i zanimljiv način.

 

Izvor : Dnevnik

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar