Održan štrajk upozorenja u „Zastava oružju“

Radnici fabrike “Zastava oružje” održali su juče od 11 do 12 časova jednosatni štrajk upozorenja zbog, kako navode u saopštenju, nezakonitog postupaka Nadzornog odbora.

“Već je osmi dan kako Nadzorni odbor odbija da izabere generalnog direktora zbog čega je već danima blokiran rad fabrike. Ugovori za nabavku resursa i prodaju oružja se ne potpisuju, 15 radnika će ostati bez posla jer se ugovori i radu ne produžavaju, radnici ne mogu da odu u penziju, a isplata akontacije 5. janura je potpuno neizvesna”, kažu u Sindikalnoj organizaciji Zastava oružja.

Zahtev Štrajkačkog odbora i radnika fabrike je hitno postavljenje generalnog direktora, kao i smena Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, koji je i pukovnik Vojske Srbije jer je “izašao iz okvira zakonitosti i time izazvao nezadovoljstvo zaposlenih” koji će štrajkom i protestima nastojati da odblokiraju rad fabrike i omoguće njeno normalno funkcionisanje.

“Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović se godinama bavi perifernim stvarima dok su poslovi od strateškog značaja za preduzeće koji se tiču poslovanja fabrike bili u potpuno drugom planu, što je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra. Od uspešnosti rada Nadzornog odbora zavisila je i uspešnost poslovanja fabrike zbog čega su najviše ošetećeni radnici koji rade u vrlo teškim uslovima rada, sa skromnim platama i koji su uskraćeni za ostvarenu dobit”, kažu oružari.

Štrajkački odbor se obratio i poslanicima republičke Skupštine kako bi sačuvali fabriku koja sledeće godine slavi 170 godina, od koje je započela industrijalizacija zemlje i koja je imala nemerljiv značaj za odbranu Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar