Održan prvi teniski turnir u Vimbldonu

Na današnji dan, 19 jula 1427, umro je Stefan Lazarević, srpski knez (1389-1402), sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402. godine, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio je sporazum sa ugarskim carem Žigmundom I od kojeg je 1403. dobio Mačvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. je nasledio Zetu. Bavio se prevođenjem s grčkog, napisao je poslanicu „Slovo ljubve“. Njegova je zadužbina manastir Manasija.

Semjuel Kolt (Samuel Colt), koji je napravio revolver nazvan po njegovom prezimenu, rođen 19 jula 1814.

Dvadeset godina kasnije, 19 jula 1834 , rođen je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega (Hilaire Germain, Degas), koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtača najbolje je iskazao slikajući telo u pokretu („Balerina“, „Kupačica“, „Pralja“).

Prvi teniski turnir u Vimbldonužan 19 ula 1877. Pobedio je engleski teniser Spenser Gor (Spencer Gore).

Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su 19 jula 1883 posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radičevića, nakon što su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beča.

U Beogradu je 19 jula 1937 došlo do sukoba policije i demonstranata („krvava litija“) koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

Britanski premijer Vinston Čerčil (Winston Churchill) počeo je 19 jula 1941 kampanju pod nazivom „V for Victory“ u Drugom svetskom ratu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar