Odata pošta oslobodiocima Kragujevca

Na današnji dan 21.oktobra 1944. godine, tri godine posle streljanja, Kragujevac je oslobođen. U znak sećanja na žrtve fašizma iz Drugog svetskog rata i oslobodioce Kragujevca, položeni su venci kraj Spomen – obeležja „Fontana narodnih heroja“.

U ime grada Kragujevca vence su položili Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Mi želimo da pošaljemo poruku da je Kragujevac grad koji neguje kulturu sećanja, rekao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Na današnji dan 1944. godine naš grad je oslobođen od okupatora i polaganjem venaca odajemo poštu svima koji su se borili za slobodu. Niko od rodoljuba koji su oslobađali naš grad i našu zemlju nikada neće biti zaboravljen, poručio je Aleksić.

Danas je 78 godina od dana kada je Kragujevac u naletu partizanskih jedinica i jedinica slavne Crvene armije oslobođen, kazao je Željko Zirojević, predsednik GO SUBNOR-a. Naš grad je oslobođen na dan kada je nemački fašizam 1941. godine streljao časne rodoljube i patriote, građane Kragujevca i okoline. Mi se s pijetetom sećamo svih palih za slobodu, klanjamo se njihovoj hrabrosti i ne zaboravljamo žrtvu koju su podneli.

Vence su, pored predstavnika grada Kragujevca, SUBNOR – a i političkih organizacija, položile porodice i potomci oslobodilaca Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar