Odakle u Kragujevcu Ulica kralja Milana IV?

Kralj Milan, sin kneza Miloša Obrenovića, vladao je nešto manje od mesec dana. Većina gradova u Srbiji ima ulicu koja nosi ime ovog vladara, a Kragujevac je u tome izuzetak- od 2005. godine u našem gradu postoji Ulica kralja Milana IV. Ova ulica je jedna je od najprometnijih u gradu, povezuje Kragujevac sa Gornjim Milanovcem, a u njoj su škole i kulturne ustanove.

Kralj Milan je detinjstvo proveo u Kragujevcu, jedan je od pet vladara dinastije Obrenović i Kragujevčani se već više od decenije pitaju da li je nekadašnja Ulica Sedamnaeste udarne divizije baš po njemu ili nekom drugom vladaru dobila ime.

Naime, prema istorijskim činjenicama postoji samo jedan kralj Milan dinastije Obrenović, ali je nekadašnji član Odbora za promenu naziva ulica i trgova Skupštine grada Kragujevca, počivši profesor Josif Miletić uoči promene naziva ove ulice doneo fotokopiju dokumenta na kome se kralj Milan potpisao kao kralj Milan IV. Verodostojnost ove arhivske građe nikada nije potvrđena, baš kao i „aber“ da je kralj Milan titulu IV dobio od bezimenog opštinskog službenika. Jednog od onih koji beleže koje odluke je usvojila lokalna skupština. Te sednice su, posebno u tom periodu, bile jako burne i maratonske, pa je službenik, verovatno iscrpljen, jer se znalo sastančiti do rujne zore, „ofrlje“ štiklirao odluku o promeni naziva ulice. Kasnije je to štikliranje preraslo u rimsko IV i, po toj verziji, Kragujevac je jedini grad koji je dobio Ulicu kralja Milana IV.

Pre dve godine Slobodan Lazić, autor „Abisinije, kragujevačke Atlantide“ „Kragujevačkog korzoa“, nekadašnji sekretar Sekretarijata za privredu u gradskoj upravi Kragujevca i jedan od autora kapitalnog dela „Kragujevački leksikon“, podneo je inicijativu da se ovoj ulici promeni naziv. Preciznije, da se izbriše nepostojeće IV u njenom nazivu. Međutim, shodno pravilniku koji definiše ovu oblast, za promenu naziva ulice potrebna je saglasnost većine od ukupnog broja punoletnih vlasnika stanova i poslovnog prostora koji su prijavljeni na ovoj adresi! Tolika procedura zbog jedne male, ali ozbilje „tehničke“ greške. A da li je ta ista većina punoletnih stanara, vlasnika poslovnog prostora bila saglasna i sa prvom promenom naziva ulice ili je o tome odlučivala isključivo tadašnja gradska vlast?

Post Author: Olivera Ilic

3 thoughts on “Odakle u Kragujevcu Ulica kralja Milana IV?

    Не причајте свашта, него прво нешто прочитајте, па пишите.
    Кнез Милош је имао два сина, Милана и Михаила. После одступања Кнеза Милоша са престола, наслеђује га старији син, КНЕЗ Милан, који је владао негде око месец дана. Пошто је Кнез Милош био родоначелник Династије Обреновић, његова титула је била Кнез Милош Обреновић Први (мисли се на првог Обреновића). Сходно томе, титула његовог сина и наследника Милана је била Кнез Милан Обреновић Други. После његове смрти, наслеђује га брат Михаило, Кнез Михаило Обреновић Трећи. После смена Династија и погибије Кнеза Михаила, на престо долази малолетни Кнез Милан, унук Јеврема Обреновића, рођеног брата Кнеза Милоша и његова титула је била Кнез Милан Обреновић Четврти. Када је Србија 1882. проглашена за Краљевину, Кнез Милан Обреновић Четврти постаје Краљ Милан ПРВИ Обреновић ЧЕТВРТИ. Наслеђује га син, Краљ Александар ПРВИ Обреновић ПЕТИ, са којим се и гаси Династија Обреновић.
    Према томе, назив улице без „Обреновић (Четврти)“ није тачан.
    Правилан назив улице је један од ових:
    1. „Краља Милана Првог“,
    2. „Краља Милана Првог Обреновића Четвртог“,
    3. „Краља Милана Обреновића Четвртог“,
    4. „Краља Милана“.

    Slobodan

    (14 јула, 2018 - 5:00 pm)

    U “Srpskim novinama“ od 22. februara 1882. godine, strana 1, može se pročitati Zakon po kome je dotadašnji Knjaz Milan M. Obrenović IV proglašen za Kralja Srbije pod imenom MILAN PRVI. Tačka. Ko želi više informacija o Kralju Milanu Prvom, može pogledati šta piše o kraljevskoj tituli na zlatniku, poznatom i kao “milandor“, zatim na ličnom kraljevskom pečatu, Ustavu Kraljevine Srbije od 22. decembra 1888. godine, ili bilo koji njegov dokument gde je uvek i isključivo potpisivan kao Kralj Milan Prvi,

    Slobodan Lazić

    (20 јула, 2018 - 5:35 pm)

    Ne treba pročitati “nešto“, već tekst o proglašenju Kraljevine Srbije, objavljen u listu “Srpske novine“ od 22. februara 1882. godine, gde je precizno navedeno da je dotadašnji Knjaz Milan M. Obrenović IV proglašen za Kralja Srbije pod imenom MILAN PRVI. A može se pročitati i Ustav Kraljevine Srbije od 22. decembra 1888. godine, ili bilo koja njegova proklamacija, beseda, ukaz… videti šta piše na kovanim zlatnicima i pečatu, gde je uvek potpisivan kao Kralj Milan Prvi.

Ostavi komentar