Od Minhena do Kragujevca „jugom“ starim 35 godina

foto: autoblog.rs

Kako piše Beta, grčki novinar prešao je „Zastavinim“ „jugom 55L“ starim 35 godina 1.300 kilometara od Minhena do Kragujevca i o tome objavio reportažu na sajtu atinskog dnevnika „Proto tema“.

„Tri decenije pošto je taj automobil u čiju se pouzdanost i izdržljivost sumnjalo, proizveden u državi koja više ne postoji“, piše grčki novinar, „ja počinjem da sumnjam da je posle propasti tamošnje automobilske industrije izgubljeno nešto izvanredno, kao što su jednostavnost konstrukcije i niska cena“.

Stari žuti „jugo 55“ novinar je za 2.000 evra kupio od belgijskog penzionera srpskog porekla, i dao još 2.850 evra za popravke, servis, osiguranje i drugo. Međutim, auto se pokvario već na putu iz Belgije ka „zvaničnom startu“ u Minhenu.

Na početku putovanja je „najveća brzina ‘juga’ s naporom bila 105 kilometara na sat, indikator goriva je bio ‘crven’ uprkos punom rezervoaru, zbir buke od vetra i guma je bio tragičan, dok se potrošnja goriva lako mogla porediti s ‘poršeom 911’ – dostizala je 12,8 litara na 100 kilometara“. Ali, nekim čudom se situacija poboljšavala tokom putovanja, te je još pre dolaska do Beča maksimalna brzina porasla na znatno iznad 130 kilometara na sat.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar