Od jeseni kamerna opera na redovnom repertoaru

Od jeseni kulturna scena u Kragujevcu biće obogaćena kamernom operom koja će se naći na redovnom repertoaru Muzičkog centra, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj povodom opere Uobraženi bolesnik koja će se održati u četvrtak, 27. aprila u Knjaževsko-srpskom teatru.

Kao jedan od inicijatora osnivanja kamerne opere na sceni Knjaževsko-srpskog teatra, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu je istakao da su za stvaranje nove publike potrebni novi programi, kao i da bi se video rad Muzičkog centra koji zavređuje pažnju Grada Kragujevca i koji ima sve značajniju ulogu na kulturnoj sceni grada i to ne samo kad je muzički život u pitanju. Važno je da imamo istaknute profesionalce iz naše branše jer oni mogu da nam prenesu svoja dragocena iskustva i savremene evropske kulturne tokove, to je suština. Na taj način institucionalno Muzički centar može da raste i da ponudi bolji kvalitet kragujevačkoj publici. Od jeseni Grad Kragujevac će imati u kontinuitetu uspostavljenu kamernu operu na daskama najstarijeg pozorišta u Srbiji, što je i negde i vodilja Ministarstva kulture da se kroz različite segmente delatnosti koje obavljaju ustanove kulture dođe do jednog finalnog proizvoda koji će biti adekvatan kragujevačkoj publici, kazao je Bjeletić.

Mislim da je opera Uobraženi bolesnik koja će sutra biti izvedena, inovativni projekat u rađanju, u povoju, a koji će da zaživi. S jeseni kragujevačka publika može da očekuje kontinuirano kamerne operske predstave Knjaževsko-srpskog teatra, zaključio je član Gradskog veća za kulturu i zahvalio se na podršci direktoru Pikolo opera festivala u Italiji, Gabrijelu Ribisu.

Muzički centar Kragujevac ima dugogodišnju saradnju sa Italijanskim centrom za kulturu u Beogradu i sa Pikolo operom u Italiji. Podršku začetku kamerne opere u Kragujevcu pružio je direktor Pikolo opera festivala u Italiji, Gabrijel Ribis.

Veoma sam srećan što zahvaljujući ovoj prilici mogu da predstavim kamernu operu ovde u Kragujevcu. Ovo pokazuje da Grad Kragujevac želi da investira u kulturu i da na taj način postane referentna tačka centralne Srbije, kazao je Ribis i istakao da je Knjaževsko-srpski teatar dragulj kulture ne samo za grad Kragujevac, već i za celu Srbiju. Početi sezonu kamerne opere u ovom istorijskom zdanju uvećava vrednost našeg projekta. Mislim da bi kamerna opera mogla upotpuniti bogati i značajni program koji pozorište već ima. Moj cilj će biti otvaranje novih mogućnosti za srpske pevače i muzičare, povećavajući kulturnu ponudu grada i njegovo internacionalno prepoznavanje, dodao je italijanski tenor i zahvalio se gradu Kragujevcu na podršci i Muzičkom centru na saradnji.

Muzički centar Kragujevac, kao nosilac umetničke muzike u gradu, prepoznao je potrebu da se kragujevački kulturni život obogati kamernom operom. Inovativnim projektom namera je da se  obuhvati više ciljnih grupa i na taj način unapredi delatnost, a ljubiteljima muzike ponudi repertoar kakav retko koji grad u Srbiji ima.

Kamerna opera je bila zajednička ideja da se pokrene baš ovakav jedinstven projekat iz Kragujevca. Imamo zaista izvrsnu saradnju sa gospodinom Ribisom i sa Pikolo opera festivalom, kao i sa Italijanskim kulturnim centrom. Takođe smo prepoznali i porebu publike da se što više operskog repertoara izvodi u Kragujevcu, tako da naša produkcija sutrašnje Male komične opere je sam početak i najava sezone kamerne opere koja će već započeti od novembra meseca, najavila je direktorka Muzičkog centra Jelena Stanić Stefanović.

Prva kamerna opera biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru 27. aprila sa početkom u 20 časova. U operi sa baroknom temom Uobraženi bolesnik koju je komponovao jedan od najznačajnijih kalabrijskih muzičara 18. veka nastupiće bariton Gabrijel Ribis i sopran Eva Korbeta zajedno sa Gradskim kamernim orkastrom Šlezinger.

Post Author: Milan

Ostavi komentar