Od 1. januara 2023.godine za objekte ugostiteljske delatnosti obavezni ekološki filteri

Grad Kragujevac je polovinom ove godine u cilju zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva kroz smanjenje emisije neprijatnih mirisa i gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, doneo Odluku o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa.

Pored investicije zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas za koju smo dobili veliku podršku države, odluke o sadnji drveća koja je prilikom izgradnje novih objekata obavezna za dobijanje upotrebne dozvole, ovo je još jedna odluka kojom želimo da zaštitimo naše građane od negativnog uticaja i isparenja koja nastaju pre svega u okviru ugostiteljskih delatnosti, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. To ne znači da ćemo sada ukinuti roštilj u centru, već će svi proizvođači, bilo da je reč o pekarama, restoranima ili drugim sličnim objektima morati da ugrade filtere na bazi aktivnog uglja, kako bi sprečili odlazak loših izduvnih gasova u vazduh i mirisa koji nekome prijaju a nekome ne, a posebno su, istakao je gradonačelnik, nelagodni za one koji žive u neposrednoj blizini samog dimnjaka.

Odluka je objavljena u Službenom listu grada Kragujevca u junu ove godine, a ugostitelji imaju dovoljno vremena da se do 1. januara 2023. godine, kada će početi kontrola, pripreme i ugrade potrebne filtere.

Post Author: Milan

Ostavi komentar