Obrenovići „zamenili“ Karađorđeviće, usvojen Ustav kraljevine Srbije

Na današnji dan, 11 decembra 128, umro car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premestio prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Nasledio ga sin Andronik II.

1843. Rođen Nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905, rođen 11 decembra 1843. Otkrio bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivač kolere.

Svetoandrejska skupština 11 decembra 1858 izvršila smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888. Skupština Srbije prihvatila 11 decembra 1888 Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

U Parizu 11 decembra 1894 otvorena prva svetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

Ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih, rođen 11 decembra 1918. Pripovetkom „Jedan dan Ivana Denisoviča“ u književnost uveo temu Staljinovih logora, u kojima je proveo devet godina. Emigrirao 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970.

Nemačka i Italija 11 decembra 1941 objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar