Obešen Stjepan Steva Filipović

Na današnji dan, 22 maja 337, umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio hrišćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski sabor u Nikeji.

Bitkom kod Sent Albansa u Engleskoj, 22 maja 1455, je počeo tridesetgodišnji „Rat dveju ruža“ između dinastija Lankaster i Jork.

Nemački kompozitor Rihard Vagner, reformator opere i orkestra,  rođen 22 maja 1813. Stvarao je muzičke drame epskih razmera, proširio Betovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike („Ukleti Holanđanin“, „Tanhojzer“, „Tristan i Izolda“, „Prsten Nibelunga“, „Parsifal“).

Francuski književnik Viktor Igo, uz Balzaka najznačajnija ličnost u francuskoj književnosti, umro 22 maja 1885. Od 1841. je član Akademije, a od 1845. poslanik u parlamentu gde se zalaže za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i socijalne reforme. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo gde je napisao najpoznatija dela, romane „Jadnici“ i „Zvonar Bogorodične crkve“.

Hitler i Musolini 22 maja 1939 potpisali su „Čelični pakt“ o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Nemačke i Italije.

Narodni heroj, Stjepan Steva Filipović obešen je 22. maja 1942. godine. Na Badnjak 1941. godine zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemesečne torture, pogubili pred okupljenim gradjanima, kao upozorenje kako prolaze partizani. Fotografija na kojoj je Filipović sa uzdignutim rukama postala je simbol borbe protiv fašizma i nalazi se na ulazu u zgradu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar