Obeleženo 85 godina postojanja i rada Gradskog udruženja penzionera

Svečanom akademijom u Knjaževsko-srpskom teatru, Gradsko udruženje penzionera Kragujevac obeležilo je 85 godina postojanja i rada. Ovom prilikom, udruženje je dodelilo priznanja i plakete ustanovama sa kojima neguje višegodišnju saradnju – Gradu Kragujevcu, Savezu penzionera Srbije, PIO fondu – filijali Kragujevac, Dunav osiguranju i Triglav osiguranju.

U ime Grada Kragujevca, plaketu je primio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Grad Kragujevac, podržavajući rad gradskog Udruženja penzionera i prateći i osluškujući potrebe starijih Kragujevčana čini sve, da izazove sa kojima se susrećemo posle epidemije i okolnosti u okruženju najmanje utiču na kvalitet života starijih. Doba epidemije je bio izazov za sve nas koliko smo odgovorno i zrelo društvo upravo u brizi za starije sugrađane.Taj ispit smo zajedno položili. U svakom momentu želimo da znate da smo uz vas i vaša podrška. Jer, naša je obaveza da vam usamljenost i otuđenost ostanu nepoznati a pomoć i podrška dostupni za realizaciju aktivnosti s kojima živite zdrav, i dešavanjima bogat društveni i kulturni život.

Poruka koju želim da podelim sa vama je da ćemo biti sa vama i uz vas na putu unapređenja kvaliteta života jer je vaša bezbrižnost i zadovoljsvto ogledalo našeg rada i angažovanosti – kazao je Petrašinović.

Udruženje penzionera Kragujevca, danas broji oko 7000 aktivnih članova. Aktivnosti udruženja, prema rečima predsednika, Ratka Tomaševića, usmerene su ka pomoći članovima, organizovanju kulturno – zabavnog života kako bi život penzionera učinili lepšim i sadržajnijim. U okviru Udruženja postoji KUD „Lepenica“, orkestar, bend, hor, šahovski klub. Za članove udruženja redovno se organizuju druženja.

Inače, počeci rada udruženja penzionera u Kragujevcu vezuju se za 1938. godinu kada je grupa penzionisanih radnika Vojno-tehničkog zavoda pokrenula inicijativu da se pomogne penzionisanim radnicima i članovima njihovih porodica, 9. maja u palilulskoj kafani „Novi Sad“. Prva osnivačka skupština Udruženja penzionisanih radnika Vojno-tehničkog zavoda sa 85 delegata održana je 15. juna iste godine. Istovremeno, osnovan je potporni fond za pomoć porodicama bolesnih i socijalno ugroženih članova.

Udruženje je aktivno radilo do rata 1941. godine. Nakon rata, 1946. osnovano je Jedinstveno udruženje penzionera Srbije u okviru koga je Udruženje penzionera u Kragujevcu zauzimalo značajno mesto u organizovanoj brizi o penzionerima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar