Obeleženo 100 godina od streljanja Slovaka u Kragujevcu

Polaganjem venaca kraj spomenika 44 slovačka vojnika, pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je uz najviše vojne počasti, obeleženo 100 godina od dana kada su vojnici iz Slovačke životima platili pobunu i neposlušnost austrougarskoj monarhiji.

U Žestokim borbama pobunjeni Slovaci držali su celi dan veći deo Kragujevca pod svojom kontrolom i tek nakon intervencije iz drugih garnizona ugušili u krvi pobunu.

Cenu su platili i gradjani Kragujevca koji su pomagali i skrivali vojnike pobunjenog puka a pojedinci su se uspešno krili kod seljaka u okolini Kragujevca sve do kraja rata.

Vence su pored ostalih položili ambasador Republike Slovačke Dagmar Repčekova, ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić – Dejanović, delegacije gradova Trenčina i Kragujevca, veterani Slovačke i Srbije i drugi. Veterani Slovačke doneli su i šaku zemlje iz svakog rodnog mesta streljanih Slovaka, koja je potom osveštana i rasuta po grobovima.

Tokom dana je u Narodnom muzeju održana manifestacija “Slovaci u srcu Šumadije“ koju je organizovalo Udruženje Srpsko slovačkog prijateljstva “Srpski koreni“, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Slovačke i grada Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar