Obeležena školska slava Sveti Sava

Svečanom akademijom u sali Prve kragujevačke gimnazije obeležen je imendan prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, školska slava Sveti Sava. Akademiji su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić, Goran Joksimović, načelnik Školske uprave, predstavnici Univerziteta, MUP-a, direktori i profesori škola, učenici.

Nakon slavskog bogosluženja sveštenstva Eparhije šumadijske, osvećenja i rezanja slavskog kolača, goste, profesore i učenike, pozdravila je direktorka Prve kragujevčke gimnazije, Slavica Marković i podsetila da se na Savindan slavi delo prosvetiteljsko, delo Rastka Nemanjića.

Danas slavimo odajući počast delu prosvetiteljskom, delu Rastka Nemanjića – Svetog Save, nadahnuti njegovom mudrošću, plemenitošću, ljubavlju. Stub srpstva, srpskog pravoslavlja, državnosti i kulture nosi njegovo ime, rekla je direktorka Marković. Prvo Žitije, prvi crkveni zakoni, početak srpske prosvete, izvorna srpska kultura prožeta mudrošću, potiču od njega. Sve što je Savino oblikovalo je srpsku naciju i kulturu, ne samo u periodu srednjeg veka i pod dugim turskim ropstvom, već i u periodu stvaranja moderne srpske države. Svojim britkim umom kao bakljom upalio je kandila u kućama Srba, podigao manastire sa čijih je bedema glas našeg naroda stigao daleko. Svetosavlje ostaje ono što je i izvorno uvek bilo – simbol postojanosti i duhovnosti našeg naroda, simbol snage koja može uvek da nas nadahne i čuva svest o sopstvenom identitetu i razlozima vekovnog trajanja. Odgovorimo na sva iskušenja, pokažimo da je vera u nama istinska i duboka, da smo dostojni Savinog imena, poručila je u svojoj poslanici direktorka Prve kragujevčake gimnazije.

Najuspešnijim učenicima i profesorima uručene su nagrade iz fondova. Iz fonda ’’Petronijević’’ nagrada za literarni rad uručena je učenici prvog razred a Mariji Vulović. Iz fonda ’’Radomir Putnik’’ nagrađene su Kaja Simović i Jana Stevanović, iz fonda’’Slavica Jevtić’’ nagrada je uručena učeniku Savi Todoroviću. Učenica Ksenija Živanić i njene profesorke Katarina Đorđević i Ana Pajić nagrađene su za osvojenu bronzanu medalju na XVIII Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar