Obeležena 80. godišnjica od ustanka protiv fašizma

U organizaciji GO SUBNOR povodom obeležavanja 80 godina od početka oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora kraj spomenika ’’Ranjenik’’ u Velikom parku položeni su venci. U ime grada venac je položila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, delegacije Vojske RS, SUBNOR-a i političkih partija.

Poštujući tradiciju i tekovine Narodnooslobodilačke borbe, Grad Kragujevac sa organizatorima i predstavnicima Vojske RS polaže venac kraj spomenika ’’Ranjenik’’ simbola istrajnosti i jačine ranjenog ratnika koji je popio vode sa izvora i nastavio borbu za slobodu svoje zemlje i naroda, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ta borba traje 80 godina a tekovine o slobodi zemlje se pamte. Datum 7. jul bio je u kalendaru državnih praznika do 2000. godine a do danas je u organizaciji SUBNOR-a. Svake godine poklanjamo se senima svih onih boraca koji su ginuli za slobodu i protiv fašizma.

Inače, na današnji dan pre 78 godina, mladi student Žikica Jovanović Španac pucnjima iz pištolja pozvao je narod Srbije na ustanak protiv najvećeg zla čovečanstva – fašizma. Ovaj događaj jedan je od trajnih i neprolaznih vrednosti u istoriji Srbije, koji uz 4. jul, SUBNOR Srbije sa preko 135 hiljada svojih članova čuva i baštini, negujući uspomene na slobodarsku tradiciju i sve one koji su dali živote za slobodu. U njihovu čast, kragujevačka pesnikinja Jasmina An Jovanović napisala je i pročitala pesmu ”Nesputani putevi slobode”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar