Obeležena 79. godišnjica Igmanskog marša

Minutom ćutanja i polaganjem venaca kraj Spomenika oslobodiocima odata je počast borcima i obeležena 79. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. Venac je u ime grada položio Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada i predstavnici SUBNOR-a.

Istorija srpskog naroda satkana je od stalne borbe za očuvanje državnosti i životnog prostora, identiteta i slobode. Tokom istorije mnogi su imali ideje i nebrojeno pokušaja da nam to iskonsko pravo koje pripada pojedincu i svakom narodu oduzmu. U godinama rata osnovna ideja je bila sloboda i ljudi su išli u borbu bez preduslova, u borbu za slobodu i pravo za život. Mi danas imamo sve to za šta su se oni borili zato je naša dužnost da otrgnemo od zaborava njihovu žrtvu i nastavimo da se borimo za bolje uslove za život svakog pojedinca, kaže Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Narod koji se seća svojih heroja i ne zaboravlja izgubljene živote, neguje tradiciju antifašizma, rodoljublja i čuva uspomenu na sve one koji su položili život za odbranu i čast svoje zemlje. Kako su oni radili tada, tako ćemo i mi danas, čuvaćemo svoju zemlju, čuvaćemo Srbiju, poručio je Zirojević, predsednik SUBNOR-a Srbije.

Za rad i doprinos u organizaciji Saveza udruženja boraca NOR-a Srbije tradicionalno su dodeljena najviša priznanja SUBNORA-a Srbije – Medalja borcima, namenjena ljudima koji su decenijama prolazili put i borili se da ova organizacija ostane ono što je bio antifašistička, humanitarna i patriotska organizacija. Predsednik SUBNOR-a, Zirojević danas je uručio medalje Milutinu Đurđeviću i pukovniku Čedi Dragojeviću.

Inače, Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, kada je 500 boraca Prve proleterske brigade po velikoj hladnoći i dubokom snegu, krenulo preko planine da bi došli do tada oslobođene Foče. Taj marš je postao legenda, a danas velika međunarodna manifestacija antifašizma.

Post Author: Milan

Ostavi komentar