Obeležena 105. godišnjica od smrti Vojvode Radomira Putnika

Polaganjem venaca kraj spomenika Vojvodi Radomiru Putniku, u organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik“, danas je obeležena 105 godišnjica od njegove smrti. Vence su položili Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, u ime grada Kragujevca, predstavnici Vojske Srbije, GO Subnora, Kola srpskih sestara.

Veoma važna istorijska ličnost, kako za Srbiju, tako i za Kragujevac. General Radomir Putnik je rođen u Kragujevcu. Pet puta je bio ministar odbrane, dva puta načelnik Generalštaba, i jedanput načelnik Vrhovnog štaba Kraljevine Srbije. Iza nas se nalazi bivša zgrada Suda. Iz ove zgrade je general Radomir Putnik upravljao vojskom u Prvom svetskom ratu. Odavde su kretale strategije kako voditi rat. Trasirao je put koji svi budući pripadnici Ministarstva odbrane treba da prate.

Ovaj trg na kome se nalazi spomenik ćemo u narednom periodu rekonstruisati. Ovde će biti jedna lepa pešačka zona, nalaziće se fontane tako da će ovaj u budućnosti dobiti novi i lepši izgled – kazao je Nikezić.

Udruženje potomaka ratnika 1912-1920 koje ove godine proslavlja 50 godina postojanja, pre tri godine je nazivu svog udruženja pridodalo ime vojvode Radomira Putnika kako bi trajno sačuvalo njegovo ime.

Mi, potomci se trudimo da se vojvoda Radomir Putnik ne zaboravi. O Putniku se sve zna, ali zna se i to da je na neki način bio zaboravljen. Kragujevac još uvek nema spomen-sobu u kojoj bi bile zbrinute uspomene na njega, to nam ne služi na čast, ali se nadam da ćemo to u budućnosti da ispravimo – kaže Milan Vujičić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. „Vojvoda Radomir Putnik“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar