Obeležena 101. godišnjica oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu

Sto prva godišnjica oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu, obeležena je svečanom akademijom, u zdanju Stare skupštine, u organizaciji Udruženja „Biram Кragujevac“.
Predsednik Udruženja „Biram Кragujevac“, Aleksandar Milojević, istakao je da ovo udruženje četvrtu godinu uzastopno istrajava u nastojanju da revitalizuje istorijsko sećanje na značaj i značenje Prvog svetskog rata i na ulogu i stradanje Кragujevca u njemu.
On je podsetio na podatak, saopšten na mirovnoj konferenciji u Versaju, da kada bismo održali minut ćutanja za svakog građanina Srbije koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, muk bi trajao 866 dana.
„Upravo zbog toga, organizacijom ovakvih akademija, želimo da podsećamo na dug prema precima koji su podneli i na svojim plećima izneli te četiri godine, ne bismo li tako u kalendaru obeležavanja najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada, izborili dostojno mesto za obeležavanje Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu“ kazao je Milojević.
Obeležavanjem značajnih događaja iz istorije, borimo se protiv zaborava i još jednom se divimo i zahvaljujemo svima koji su dali svoje živote za Srbiju i naš grad, poručio je prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje.
„Кragujevac je u tom ratu podneo velike ljudske žrtve i pretrpeo materijalna razaranja. Izgubio je oko 15 posto stanovništva, a samo na bojnom polju palo je 426 oficira, podoficira i vojnika iz Кragujevca čija su imena uklesana na Spomen ploči u Sabornoj crkvi. Grad Кragujevac na različite načine kroz projekte od javnog značaja podržava ovakve manifestacije čiji je cilj očuvanje naše istorije, tradicije i kulture“ istakao je Manojlović.
Inače, u umetničkom delu programa nastupili su glumci Pozorišta mladih Abrašević, Srpski ansambl Smilje i dečiji hor Liceum.

Post Author: Milan

Ostavi komentar