Obeležen Svetski dan Roma i Romkinja

Svečanim prijemom u gradskoj kući za predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva za državnu upravu i lokanu samoupravu, predstavnike GIZ-a, NALED-a, SKGO-a, ROMAKTED programa, Romskog nacionalnog saveta, romskih organizacija, obrazovnih institucija, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu upriličili su prijem.
Istorija Roma i njihove zajednice u Kragujevcu je veoma duga i bogata. Grad Kragujevac značajno mesto poklanja romskoj zajednici obzirom da prema nezvaničnim podacima u našem gradu živi oko 16 hiljada Roma i Romkinja, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i svim sugrađankama i sugrađanima romske nacionalnosti čestitao 8. april. Dan kada je pre nešto više od pola veka održan prvi Svetski kongres Roma i koji predstavlja prekretnicu u razvoju romskog pokreta, njihove afirmacije i emancipacije, podsetio je on. Značajni projekti u proteklim godinama su realizovani za poboljšanje njihovog položaja u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja a posebno smo ponosni na broj Roma koji su radno angažovani kod 17 poslodavaca. Naravno, to nije dovoljno, ali je važno da se točak zavrteo, da smo zajedno sa državom i Evropskom unijom počeli da radimo na njihovoj vidljivosti i rešavanju problema. Mnogo je posla pred svima nama, dodao je Petrašinović i istakao da je zadatak svakog odgovornog društva da im pruži priliku i stvori ambijent da pokažu i dokažu svoje sposobnosti, steknu adekvatno obrazovanje, da žive od svog rada i budu ravnopravni članovi društva.
Ne samo pripadnicima romske zajednice već svim građanima Svetski dan Roma, čestitala je Mina Rolović Jočić, državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, jer toj raznolikosti i bogatstvu kultura koju Srbija ima, možemo da zahvalimo tome što imamo dosta nacionalnih manjina. Ceo svet danas slavi kulturu, tradiciju i jezik romske zajednice, rekla je ona. Svesni smo da Romi najteže žive i da njihov položaj zahteva veliku pomoć države, ali ne samo ministarstava i koordinacionih tela već i jedinica lokalnih samouprava kao ključnim akterima za sprovođenje i adekvatnu primenu svih propisa o potrebama Roma i Romkinja. Kragujevac je u tome dobar primer u postupanjima u mnogim sferama, od stipendija u obrazovanju, socijalne zaštite do zapošljavanja Roma i Romkinja, istakla je državna sekretarka.
Govoreći o do sada realizovanim projektima, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i predsednica Saveta za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, je istakla da je u protekle dve godine bilo mnogo obevezujućih dokumenata, lokalnih akcionih i operativnih planova, rada na terenu, saradnje sa ministarstvima, nacionalnim savetom za romsku manjinu. Do sada je najviše učinjeno u zdravstvenoj i oblasti socijalne zaštite i obrazovanja ali sve to nije dovoljno jer postoji prostor za unapređenje njihovog položaja, kaže dr Damnjanović. Oblast rodne ravnopravnosti i prevencija diskriminacije su oblasti podjednako važne za romsku populaciju, ali u oblasti stanovanja nam predstoje najvažniji zadaci. Pored svih aktivnosti i podrške, mi smo tu i da osluškujemo romsku zajednicu, njihove potrebe. Romski narod je narod bogate istorije, kulture i tradicije koji živi bez svoje države i zbog toga je ove godine na inicijativu romskih udruženja program povodom Svetskog dana posvećen njihovoj kulturi kroz književne i muzičke večeri, izložbe. Danas će tim povodom biti održana panel diskusija na temu Romski kulturni momentum-pogled u budućnost, akademskog slikara dr Zorana Tairovića, podsetila je dr Damnjanović.
Na prijemu su uručene zahvalnice predstavnicima ministarstava, institucija, organizacija i udruženja, partnera koji u saradnji sa gradom rade na poboljšanju i unapređenju života Roma i Romkinja u Kragujevcu.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar