Obeležen Međunarodni dan života u Gerontološkom centru

Povodom obeležavnja Međunarodnog dana života, u Gerontološkom centru počeo je sa radom Kutak za radno- okupacionu terapiju koji je namenjen korisnicima ovog centra. Institut za javno zdravlje ovom prilikom najavio je veliki broj  aktivnosti i nove kampanje od kojih će neke biti realizovane u saradnji sa Gerontološkim centrom.

Grad Kragujevac se ponosi radom ove ustanove, a ono čemu danas prisustvujemo i pružamo podršku je povezivanje civilnog sektora i ostalih institucija u gradu sa Gerontološkim centrom jer samo na taj način možemo poboljšati kvalitet života korisnika ove ustanove. Kroz radno-okupacionu terapiju i radionice u ovom prostoru biće im ponuđeno bavljenje ručnim radom, starim zanatima, umetnošću i takođe će im biti omogućeno da na nekim manifestacijama predstave ono što  rade – kazala je Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca i rad Gerontološkog centra i uslove u njemu ocenila veoma kvalitetnim, jer pored zdravstvene podrške i socijalne zaštite, korisnici imaju i fizikalnu terapiju i sve ono što je potrebno za kvalitetan i dobar život u jednoj ovakvoj ustanovi.

Vesna Martinović, radni terapeut u Gerontološkom centru kaže da je ograničenje kretanja starih,  a samim tim i aktvinosti u centru tokom pandemije uticalo na kvalitet života korisnika i da je zbog toga potrebno osmisliti što više aktivnosti u saradnji sa gradskim institucijama i organizacijama i uključiti ih.

Ovakvim aktivnostima pokušavamo da aktiviramo naše stare. U narednom periodu ćemo imati više predavanja o zdravlju u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obnovićemo saradnju sa institucijama,  organizacijama  i udruženjima sa kojima smo ranije imali veoma lepu i korisnu saradnju- kazala je Vesna Martinović i najavila učešće na Sajmu zdravlja i ponovno uključivanje u manifestacije u okviru gerontoloških centara u Srbiji.

Miloš Radosavljević iz Instituta za javno zdravlje kazao je da će Gerontološki centar biti uključen u mnogobrojne preventivne aktivnosti koje ova zdravstvena ustanova sprovodi, a novina je i to što će zdravstveno-vaspitni materijala ove ustanove redovno biti distribuiran i korisnicima Gerontološkog centra.

Slogan današnje manifestacije povodom Međunarodnog dana života je „Kretanjem do zdravlja“ i on znači da oni ljudi koji su pokretni ili polupokretni mogu i treba da imaju svoju okupacionu terapiju ili fizičku aktivnost – kazao je Radosavljević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar