Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović organizovala je danas prijem za članove Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac.

Pored Ljubiše Milojevića, predsednika Upravnog odbora GO Crvenog krsta, Milke Ignjatović, predsednice Veća Kutka za kvalitetnije starenje i članova udruženja, prijemu je prisustvovala direktorka Gerontološkog centra Kragujevac, Jelena Milovanović.

Zdravo starenje kvalitetnije starenje je moto i u duhu je dekade starenja odnosno ciljeva strateških dokumenata 2020-2030. godina. Obeležavajući već tri decenije Međunarodni dan starijih osoba promovišemo prave vrednosti što sve nas navodi da odgovorno mislimo o starijima. Kao najveći izazov i uspeh čovečanstva, sprovođenjem javne zdravstvene politike, svaka država, zdravstveni sistem i lokalna zajednica vidi u boljim uslovima za život, promenama životnih navika, unapređenju zdravstvenog sistema jeste produženje životnog veka, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća. I u starijem dobu ima mesta za volontiranje drugi je moto koji nas je vodio kroz epidemiju korona virusa. Epidemija svakog od nas je promenila, ali naš dug i obaveza prema budućim generacijama, prema sebi i sopstvenom zdravlju, svojim porodicama, prijateljima, komšijama da budemo odgovorni i zato na simboličan način aktivnostima koje je moguće sprovesti, obeležavamo Međunarodni dan starijih osoba. Stariji Kragujevčani nam to vraćaju sopstvenom odgovornošću, međusobnoj brizi i strpljenjem ali i promovisanjem svog grada i van granica naše zemlje, učešćem na Generalnoj godišnjoj Skupštini Ujedinjenih nacija, rekla je ona.

Oktobar, mesec posvećen starijima, počeli smo uručenjem nagrada za putopise koje su članovi Kutka za kvalitetnije starenje pisali u vreme vanrednog stanja i karantina starih. Epidemija je svima nama na probu stavila našu snagu, karakter, strpljenje. Trudimo se i danas, kao što smo se trudili i u vanrednom stanju, da živimo tako da pandemija ne znači prestanak brige o starima ili njihovo izopštavanje iz društva. Naprotiv, i mi smo se tako i ponašali, organizujući aktivnosti, svakodnevno pozivajući članove Kutka kako bismo im pokazali da niko od nas nije zapostavljen, izopšten i sam, rekla je Milka Ignjatović, predsednice Veća Kutka za kvalitetnije starenje, pozivajući stare da se ne isključuju iz društvenih tokova i da vode jedan zdrav, aktivan život i fizički i mentalno kako bi očuvali svoje zdravlje.

Govoreći o temi ”Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?” direktorka Gerontološkog centra Kragujevac Jelena Milovanović se osvrnula na period za nama, vanredno stanje i aktuelnu situaciju zahvaljujući se korisnicima i zaposlenima u Centru, negovateljima, spremačicama, medicinskim sestrama, lekarima, socijalnim radnicima, terapeutima koji se svakodnevno trude da poboljšaju život korisnika. Strpljenje starih, posvećenost zaposlenih i odgovornost u sprovođenju preventivnih epidemijskih mera u radu i funkcionisanju Centra, sačuvali su sve naše korisnike od zaraze korona virusa, rekla je direktorka Milovanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar