Obeležen jubilej sportske medicine u Kragujevcu

U prisustvu mnogobrojnih predstavnika javnog i sportskog života grada, predstavnika zdravstvenih ustanova, danas je u sali Skupštine grada obeležen veliki jubilej – 50 godina postojanja Sportske medicine pri Domu zdravlja Kragujevac.

Kragujevac je grad sporta. Naši sportisti su ambasadori Kragujevca i Srbije. Vrlo je malo gradova koji mogu da se pohvale činjenicom da imaju olimpijskog šampiona ili svetskog prvaka, a mi ih u našem gradu imamo puno – kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i istakao da će iduće godine biti poslato još doktora na specijalizaciju, a u planu je unapređivanje lečenja i dijagnostike bolesti i povreda kod sportista, uspostavljanje saradnje sa Medicinskim fakultetom, Univerzitetskim kliničkim centrom kao i uvođenje novih usluga (psihologa, dijetetičara, fizikalne medicine.).

U narednom periodu, veća pažnja će biti usmerena na prevenciju povreda kod mladih.

Gordana Damnjanović, član komisije Privremenog organa grada Kragujevca istakla je da je godina koja je na izmaku bila  značajna kada je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u našem gradu. Po kapitacionoj oceni sve zdravstvene ustanove primarnog nivoa u našem gradu su se našle u top deset.

Među njima je svakako Dom zdravlja Kragujevac koja danas obeležava 50 godina postojanja sportske medicine. Sportska medicina je multidisciplinarna grana, a Kragujevac  grad koji posvećuje izuzetnu pažnju sportu. Kada je reč o mladima, veoma je važno voditi računa i o preventivi i o zdravstvenoj zaštiti. Svedoci smo da su se u prethodnom periodu dešavale zadesne smrti na sportskim terenima u čitavom svetu, a upravo sportska medicina kao multidisciplinarna grana ima za cilj da kroz brojne anamnestičke, dijagnostičke i laboratorijske preglede otkloni bilo kakvu potencijalnu opasnost koja preti zdravlju sportista – kazala je Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar