Obeležen Dan proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca kraj spomenika Šumadijske divizije u Kragujevcu danas je obeležena 103. godišnjica od proboja Solunskog fronta. Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. „Vojvoda Radomir Putnik“, SUBNOR-a, Vojske Republike Srbije, a u ime grada Kragujevca, član Gradskog veća Stefan Nikezić.

Danas kraj spomenika Šumadijske divizije odajemo počast herojima – našim precima. U saradnji s našim prijateljima – francuskom i engleskom armijom, srpska vojska je probila Solunski front, kazao je Stefan Nikezić član Gradskog veća. Taj dan se u istoriji smatra početkom kraja Velikog rata.U Srbiji je taj datum proglašen državnim praznikom koji slavi srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu. Praznik se zajednički obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima žive Srbi širom sveta i simbolizuje jedinstvo srpskog naroda. Pored odavanja počasti, mi ujedno pokazujemo budućim pokolenjima kako se neguje kultura sećanja, kako se voli i brani naša zemlja, rekao je Nikezić čestitajući praznik svim sugrađanima.

Tradicionalno svake godine na ovaj dan, Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920. vojvoda Radomir Putnik sa saradnicima, organizuje polaganje venaca, odavanje pošte i sećanja na hrabre srpske ratnike koji su 1918. godine probili front i oslobodili Srbiju, rekao je predsednik udruženja Milan Vujičić.Tada su oni bili inicijatori srpskog jedinstva i srpske zastave koju su visoko nosili i doneli kroz oslobođenu Srbiju.U znak zahvalnosti za sve što su učinili, mi danas poštujemo i jedinstvo, i zastavu i sećanje na ratnike.

Post Author: Milan

Ostavi komentar