Obeležen Dan devojčica u Kragujevcu

Srednja stručna škola u Kragujevcu koja učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), predstojeći Dan devojčica koji ove godine pada 28. aprila, obeležila je nizom aktivnosti.

U ponedeljak 18. aprila četiri učenice ove škole i sedam učenica završnih razreda Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ posetilo je kompaniju Wacker Neuson Kragujevac d.o.o. Ova kompanija bavi se proizvodnjom građevinskih mašina i uređaja, a sa Srednjom stručnom školom već duži niz godina sarađuje u realizaciji dualnog obrazovanja. Iako je broj muškaraca zaposlenih u Wacker Neuson-u i dalje daleko veći, iz kompanije poručuju da je odluka da angažuju veći broj pripadnica ženskog pola značajno unapredila sistem rada i dosta olakšala proces pronalaska novih zaposlenih, s obzirom na to da su, kako kažu, žene uvek spremne na nova učenja, nova saznanja i bez problema se bore sa svim izazovima. Sa učenicama  koje su posetile kompaniju razgovarale su žene koje su u ovoj kompaniji zaposlene kao zavarivačice i tehničarke kvaliteta i govorile su im o svojim poslovnim rezultatima, motivaciji i izazovima koje pozicije na kojima rade nose sa sobom. Ove uspešne žene  poručile su svojim mladim gošćama da ni prethodno iskustvo, ni stepen obrazovanja, a posebno ne pol, nisu prepreka ukoliko uložite dovoljno truda da nešto ostvarite. Za njih zavarivanje predstavlja svojevrsnu avanturu, a strah od nepoznatog, koji je donekle bio prisutan u početku, bio je pokretač, a ne kočnica u njihovom profesionalnom razvoju. Devojčicama su poručile da su u procesu pronalaska odgovarajućeg zanimanja granice samo u nama samima i da ne postoje poslovi koji se uz dovoljno volje i motivacije ne mogu savladati.

Aktivnosti na obeležavanju Dana devojčica u Kragujevcu nastavljene su i juče kada su nastavnice i učenice mašinstva i elektrotehnike iz Srednje stručne škole gostovale u osnovnim školama „Vuk Stefanović Karadžić“ i „Mirko Jovanović“. Učenicama završnih razreda ovih osnovnih škola predstavile su svoja zanimanja, obrazovna i profesionalna iskustva sa ciljem da ih ohrabre i inspirišu na razmišljanje o obrazovnom putu i zanimanjima koja nisu tradicionalno tipična za žene.

Dan devojčica je manifestacija međunarodnog karaktera, ustanovljena na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ, a u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena, već dvanaestu godinu za redom uključena u obeležavanje Dana devojčica. Cilj manifestacije je da se devojčice osnaže da prilikom odabira budućih profesija ne podležu stereotipima, već da biraju svoj poziv i u sektorima poput informacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar