Obeležava se Svetski dan slobode medija, u 11.55 „Pet minuta gromoglasne tišine“

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

U saopštenju Sindikata novinara Srbije se ukazuje da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalo organizovanje.

Dodaje se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse i da im se preti.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima u Srbiji i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno i odgovorno.

NDNV: Napadi na novinare – ugrožavanje prava građana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

„Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara“, navodi NDNV u saopštenju.

Posebno u ovim momentima profesionalno novinarstvo i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije su neophodni građanima i građankama, kažu.

NDNV je pozvao kolege i koleginice da se „čvrsto drže novinarskog kodeksa i da uprkos pritiscima vlasti i finansijskih izvora istraju u odbrani slobode govora i prava građana da budu kvalitetno informisani“.

Nova stranka: Svi da rade na podizanju svesti o značaju medija

Nova stranka saopštila je povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medije da svi građani treba zajedničkim snagama da rade na podizanju svesti o značaju slobode informisanja.

Kako su naveli u saopštenju, dužnost vlade svake države je da poštuje i podržava pravo na slobodu izražavanja, zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

„Istina je ono što (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću i njegovim satrapima najviše smeta, ono što ih najviše boli. Istina je da im je podrška u narodu sve manja i da se bliži dan kada će na mračan period njihove vlasti biti stavljena tačka“, ocenili su oni.

Dodali su da se vlast „igra“ mesec i po dana životima, strpljenjem, pravima i inteligencijom svih građana Srbije, koje, kako su naveli, „bez ikakvih rezultata, drže kao zatočenike policijskog časa“.

Šumadijska regija-PSG: Sve gore za profesionalne medije

Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana (ŠR-PSG) u Kragujevcu je ocenio je danas da je za profesionalne i objektivne medije svaki dan gori od prethodnog otkad Srbijom vlada Aleksandar Vučić.

U saopštenju su naveli da je Svetski dan slobode štampe, 3. maj, samo formalna prilika da se ukaže na katastrofalno stanje u medijskoj oblasti.

„Srbija je do uvođenja vanrednog stanja beležila neslavne padove svih indeksa medijskih sloboda, da bi ovih dana građani Srbije i svetska javnost postali svedoci ogoljene represije režima nad novinarima i medijima“, navodi ŠR-PSG.

Dodali su da vlast hapsi novinare, redakcije profesionalnih medija su pod svakodnevnim propagandnim udarima vlasti, izloženi pretnjama i finansijskim pritiscima.

 

Izvor : N1

Post Author: Milan

Ostavi komentar