Novoizgrađeni most u Trmbasu pušten u saobraćaj

U naselju Trmbas danas je i zvanično pušten u saobraćaj novoizgrađeni drumsko-pešački most. Značajnom događaju za stanovnike ovog prigradskog naselja prisustvovao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima.
Imamo priliku i zadovoljstvo da otvorimo drumsko-pešački most u Trmbasu, jako značajna investicija za grad Kragujevac privedena je kraju. Bitan i važan pravac za sve stanovnike koji žive na saobraćajnom potezu Teferič –Ždraljica i koji su imali problem da pristupe bilo kom delu grada. Radi se o mostu koji je 2019. godine bujicom Bresničkog potoka usled obilnih padavina i poplava bio potpuno urušen. Most je kvalitetno urađen, rečno korito obezbeđeno odgovarajućim zidnim potporama i smatram da građani imaju razloga da budu zadovoljni jer narednih decenija ni oni a ni mi, nećemo morati da razmišljamo o tome hoće li ovaj putni pravac biti ugrožen, rekao je gradonačelnik Dašić. Vrednost investicije je 32,5 miliona dinara i 2,5 miliona dinara za izmeštanje telekomunikacija i vodovodne infrastrukture, dodao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Pored izgradnje novog mosta u Trmbasu, urađena je regulacija rečnog korita, vodovodne i telekomunikacione mreže, kao i rekonstrukcija pristupne saobraćajnice. Investitor je Grad Kragujevac, Gradska uprava za razvoj a izvođač radova je Maksim gradnja iz Subotice.
Rasponsku konstrukciju mosta čini armiranobetonska ploča debljine 65 centimetara dužine 12 metara. Ukupna dužina mosta sa krilnim zidovima je 20 i širine 8,7 metara. Širina kolovoza preko mosta iznosi 5,5 metara sa pešačkim stazama s jedne i druge strane od po 1,6 metara. Ukupna dužina saobraćajnice rekonstruisane uz most je 68,5 metara. U okviru radova urađena je regulacija korita od kamena u zoni mosta u dužini od 74 metara što je bio i glavni razlog za urušavanje odnosno propadanje mosta i izgradnju novog. Most je rađen na šipovima, ukupno šest po 13 metara, tri metara dubine i prečnika 90 centimetara, rekao je Vojislav Mladićević, nadzorni organ Gradske uprave za razvoj za rekonstrukciju mosta.
U prigradskom naselju Trmbas ima više od 120 domaćinstava i 420 stanovnika, među njima i školaraca koji će od danas ponovo imati autobus do škole, odeljenje OŠ ’’Vuk Stefanović Karadžić’’. Pored vraćanja u redovni saobraćaj linije 13 i 14 javnog gradskog prevoza, meštani Trmbasa nisu krili da su zadovoljstvo zbog lakše i lepše komunikacije sa gradom preko savremene i sigurne saobraćajnice.

Post Author: Milan

Ostavi komentar