Novinari u „kolevci srpskog novinarstva“ traže slobodno i objektivno informisanje građana

Uz podršku Građanskih inicijativa, novinari i drugi medijski radnici i građani okupili su se danas ispred Skupštine grada kako bi kroz akciju „Izađi iz mraka“ podržali zahteve da se u Kragujevcu omogući slobodno i objektivno informisanje građana. Zahteve gradonačelniku pročitala je okupljenim građanima i medijskim poslenicima Bogdana Đusić novinarka „Kragujevačkih novina“ a okupljenima se u znak podrške obratio i Vukašin Obradović bivši urednik „Vranjskih novina“.

U zahtevima koji su uručeni gradonačelniku Radomiru Nikoliću, konstatuje se da „Kragujevac koji je još iz 19. veka slovi za ‘kolevku srpskog novinarstva’ poslednjih godina postaje grobnica ove profesije“.

Kragujevački novinari od aktuelne gradske vlasti, a posebno gradonačelnika zahtevaju da odgovaraju na pitanja novinara i učine dostupnim sve informacije od javnog značaja, ali i da „odmah, a najkasnije 30 dana od dana usvajanja budžeta, raspišete Konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu, koji ne raspisujete već pet godina, čime od 2015. do danas kršite Zakon o javnom informisanju Republike Srbije koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko Konkursa“.

Takođe, kragujevački novinari traže od gradske vlasti i potpune informacije “ o trošenju bilansiranog budžeta za medije u 2019, posebno gde je, kome i po kojim odlukama preusmeren  planirani novac za konkursno sufinansiranje sadržaja koji su od javnog značaja za građane Kragujevca, pošto do medija, izuzev Radio-televizije Kragujevac, ovaj novac nije stigao,m kao i da ove informacije od sada pa ubuduće budu transparentne i svima dostupne.“

Akciju „Izađi iz mraka“ podržalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije a sa novinarima su se danas svojim prisustvom solidarisali i predstavnici mnogih političkih stranaka u gradu poput Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Šumadijske regije i drugih.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar