Novi studijski program na FIN i PMF u Kragujevcu

Odlukama nastavno-naučnih veća Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta, od naredne akademske godine krenuće novi studijski program osnovnih akademskih studija, Inženjerstvo zaštite životne sredine.

Studijski program je četvorogodišnji, a očekuje se da brucoši budu maturanti gimnazija i stručnih škola koji imaju sklonosti ka hemiji, fizici, biologiji i žele da se školuju za inženjerska zanimanja.

Inženjerstvo zaštite životne sredine će se tokom proleća akreditovati za 40 studenata, a plan je da se u junu upiše prva generacija brucoša.

Nastava će se odvijati na Fakultetu inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Svrha novog studijskog programa je obrazovanje studenata u skladu sa potrebama i razvojem države i vrlo kompleksnim inženjerskim problemima u oblasti životne sredine, a radi unapređenja kvaliteta života stanovništva.

Cilj studijskog programa je da se obrazuju stručnjaci koji poseduju znanje iz osnovnih naučnih disciplina: matematike, fizike, hemije, biologije, mehanike termodinamike.

Inženjeri zaštite životne sredine rade na procesima prerade vode za piće, pripremi vode za industrijske potrebe, prečišćavanju otpadnih voda nastalih u proizvodnim procesima i gradskim sredinama, recikliranju ili pripremanju čvrstih otpada za konačno odlaganje bez negativnih uticaja na životnu sredinu.

Studijski program je koncipiran tako da njegova struka bude uporediva sa odgovarajućim studijskim programima visokoškolskih institucija iz evropskog prostora i to Španije, Poljske i Litvanije.

Inženjerstvo zaštite životne sredine je program koji je nastao kao odgovor na potrebe industrije i komunalnih preduzeća, ali i obaveze koje se očekuju u ovoj oblasti koje su jedan od najvažnijih uslova nakon otvaranja Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene, u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar